Ametist Azordegan_Foto_Erik Svensson_LargeValår! Musikjournalisten Ametist Azordegan skriver om Stefan Jarls dokumentär Godheten, och gör en egen koppling mellan folkhälsa och ökad främlingsfientlighet.

Dokumentärfilmen Godheten vann Svenska kyrkans filmpris på Göteborgs filmfestival förra året, och visades sedan på ett tiotal biografer runt om i landet. Samma films visning i SVT senarelades till efter riksdagsvalet i år. SVT ansåg att dokumentärfilmen var “starkt systemkritisk utifrån en ensidig beskrivning och tendens”.

Under 79 minuter tar Stefan Jarl tempen på tidens anda, som enligt honom präglas av girighet och egoism. Han tar upp privatiseringar av det allmänna, nedmonteringen av välfärdssamhället och framväxten av ett klassamhälle med ökad ojämlikhet. Skådespelaren Thommy Berggren medverkar i rollen som Den Girige och som sig själv, och Jarl gör ingående intervjuer med ekonomer, samhällsanalytiker och professorer. Stefan Jarl driver en tes, och han lyfter fram socialdemokratins ideologi som lösningen på problemen. Hade Jarl varit lite mer strategisk och skalat bort ett enskilt parti som facit hade filmen förmodligen kunnat visas även av public service under valår.

Men det kan finnas en poäng med att se filmen oavsett vilka partipolitiska sympatier man har. När Jarl konsekvenskopplar utförsäljningar av allmännyttan, privatiseringar av vården och skolans nedrustning till det sociala trygghetsnätets förfall gör jag själv ytterligare en koppling: nämligen till den ökade främlingsfientligheten i Sverige.

Både Godheten och P1:s radiodokumentär Den ofärdiga välfärden gör nedslag i hur fattigdom och sämre folkhälsa skapar en lägre känsla av värdighet hos individen, och hur det i sin tur skapar frustration och slutligen mer våld i samhället. Jag ser främlingsfientliga uttryck som ett slags våld, ett sätt att lätta på trycket. Frustration är besläktad med utsatthet, den är en desperationens röst när individen försökt lösa problemen men misslyckats. När man har hamnat i frustrationen har man ganska liten ork kvar, och använder hellre enkla problemformuleringar.

Främlingsfientligheten fungerar precis så. Att skylla på invandringen är att göra det enkelt för sig när man mår dåligt. Att bryta ner tillståndet i komplicerade sociala- och ekonomiska system orkar ingen med i det läget. Ett sätt att komma åt främlingsfientligheten i Sverige är att öka folkhälsan, genom att öka människors självkänsla och ge dem större makt över sina liv.

(Stefan Jarl har laddat upp sin dokumentär på YouTube efter att SVT senarelade visningen. Se den nedan.)

Ametist Azordegan

Foto: Erik Svensson 

Filmer som nämns i inlägget:
Godheten, Stefan Jarl, 2013 (Svensk Filmdatabas)

Se hela Godheten (Stefan Jarl har laddat upp filmen i smådelar, men här finns den i sin helhet):

Ametist Azordegan på Twitter:

@ametistametist

Läs våra andra texter om politik och politiker på film:

Kodjo Akolor - Valår
Marie Demker – Valår

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:6 × = 24