AndersWallnerLarge“Vi är övertygade om att den naturliga familjen har en helt avgörande betydelse för individens, och i förlängningen samhällets, utveckling och lycka.” Citatet är taget från det nybildade partiet Kristna Värdepartiets principprogram. Vad är en då en naturlig familj? Anders Wallner – partisekreterare (MP) med bakgrund inom hbtq-rörelsen – lever själv i en storfamilj som en av fyra föräldrar till två barn. Här skriver han om Buffy och Torka aldrig tårar utan handskar – och hur den självvalda blir den självklara familjen.

Att vara en familj brukar beskrivas som att en grupp individer lever tillsammans på basis av sina släktband, men både verkligheten och populärkulturen vimlar av förebilder för alternativa sätt att leva tillsammans. När jag sett om delar min favoritserie Buffy och vampyrerna (1997-2003) slår det mig hur serien under åren utvecklades från ett fokus på vampyrslagsmål och kvick high school-dialog till att också anamma en ganska skarp familjepolitisk agenda – lagom till att karaktärerna lämnar tonåren i säsong 5. Det blir tydligt att seriens skapare ser familjen som den grupp individer som vi väljer att leva tillsammans med, och att blodsband inte behöver vara en förutsättning.

Säsong 5 inleds med att en ny karaktär introduceras, en tonårig syster till Buffy. Så småningom inser seriens karaktärer att personen egentligen inte är någon syster, eller ens en människa. (Hon är en magisk nyckel som kan öppna parallella dimensioner i mänsklig form. Ja, det är en lång historia…). Men trots detta tar Buffy och de andra henne till sig, och hon finns med i hela den resterande serien som en självklar del av familjen.

Att familj inte behöver betyda vare sig kärnfamilj eller ens en familj som kommit samman av blodsband och äktenskap är en viktig sanning som också hbtq-rörelsen fört fram, både som politisk agenda och i populärkultur. I Jonas Gardells bok och dramaserie Torka aldrig tårar utan handskar (Simon Kaijser, 2012) samlas de unga homosexuella männen som av olika anledningar inte lever i sina biologiska familjer i stället kring karaktären Paul  – och det är i hans lägenhet man firar högtider och träffas.

På samma sätt flyttar Buffys närmaste vänner in när Buffys mamma går bort. Fullkomligt odramatiskt skildras hur huset där Buffy och hennes mamma tidigare levt tillsammans fylls på med nya personer som också är självklara delar av hennes familj. Hon behöver inte vara ensam, hon väljer sin egen familj.

Bland de mest smärtsamma scenerna i Torka aldrig tårar utan handskar är de som utspelas på begravningar. När de biologiska föräldrarna får bestämma portas pojkvännerna och gästerna uppmanas att skänka pengar till cancerforskningen. När den självvalda familjen står värdar för begravningen blir det istället en hyllning till den som gått bort i hiv/aids. I den verkligheten är det i den självvalda familjen som kärleken och respekten för varandra är som störst.

Anders Wallner

Foto: Johan Schiff


Filmer/serier som nämns i inlägget:
Buffy och vampyrerna (TV), 1997 – 2003 (IMDb)
Torka aldrig tårar utan handskar, Simon Kaijser, 2012 (Svensk Filmdatabas)  

 

Trailers

Buffy och vampyrerna

Torka aldrig tårar utan handskar

Anders Wallner på Twitter:
@andwal

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:9 × 5 =