Andreas_Esktrom_large

Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenskan och författare till reportageboken Google-koden, skriver om avslöjandena av det amerikanska övervakningsprogrammet Prism utifrån filmerna om den ständigt jagade agenten Jason Bourne.

Jason Bourne, i Matt Damons geniala gestaltning, var säkerhetsagenten som valde att lämna det du aldrig kan lämna. Fly det som inte låter sig undflys. När han tror sig i säkerhet på en tropisk plats, kommer skottet som från ingenstans – och kriget måste börja igen.

Trilogin om honom föder konspirationsbilder som vi tidigare har kallat underhållning och överdrift. Men nu?

Nu sitter han där, verklighetens Jason Bourne, framför en kamera. Han är 29 år, inte mer. Han har glasögon och lite halvhjärtad skäggväxt. Han är programmerarblek. Han heter Edward Snowden och är den amerikanska säkerhetstjänstens värsta mardröm. Skarp, mild, vältalig, övertygande – och med patos, inte fanatism, som yttersta drivkraft.

Han har berättat allt. Han säger att han inte kan stå ut med den massövervakning han har hjälpt bygga. Han säger att han inte kan stå ut med tankarna på hur framtiden kommer att se ut om ingen säger stopp. Han talar om sitt liv som om det var en semestervistelse eller ett frilanskontrakt: “så länge det nu råkar vara”.

En fullständigt vardaglig man har just givit sitt liv för oss.

Det vill säga: han lever än. Han valde en klokare strategi än Jason Bourne, och låter nu maximal exponering bli hans skydd. Men livet som han kände det är borta. Han säger att han inte räknar med att någonsin få se sitt hem igen, kanske heller inte sin familj.

Det är, alldeles oavsett om hjärtat slår eller inte, den verkliga definitionen av att ge sitt liv. Vi kan ge tillbaka om vi alla ställer oss runt honom som en mänsklig sköld. Misslyckas vi blir vi aldrig fria från skuld.

Andreas Ekström

Foto: Pontus Tideman

 

Filmer som nämns i detta inlägg:

The Bourne Identity, 2002 (IMDb)

The Bourne Supremacy, 2004 (IMDb)

The Bourne Ultimatum, 2007 (IMDb)

 

Trailers:

The Bourne Identity 

The Bourne Supremacy

The Bourne Ultimatum

 

Läs mer av Andreas Ekström:

www.andreasekstrom.se

 

Andreas Ekström på Twitter:

@andreasekstrom

 

 

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:4 × 5 =