Andreas_Östberg_Large

I dag tillkännages Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Underläkaren Andreas Östberg tipsar om en film som handlar om den revolutionerande – och Nobelprisbelönade – upptäckten av HIV, och forskarfejden som låg bakom den.

Nobelpriset handlar om framsteg, men också om äregirighet. Det blev kanske extra tydligt 2008, när Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier belönades för upptäckten av HIV och en bitter fejd kom i dagen. När de 1983 fann viruset vi nu kallar humant immunbristvirus, HIV, följde en historia där altruism och upptäckarlust inte stod i första rummet. Den amerikanske forskaren Robert Gallo påstod att han egentligen var först att hitta viruset, striden växte och nådde till slut presidentnivå. Filmen And the band played on (Roger Spottiswoode, 1993) berättar den komplicerade historien. Gallo beskrivs som en person som sätter den egna karriären framför hedern, men det är inte lätt att i efterhand bena ut vem som har rätt. Att Gallo inte fick Nobelpris är svar nog för de flesta.

And the band played on är sevärd inte bara på grund av skildringen av en forskarfejd, minst lika viktig är filmens beskrivning av kampen för att hitta orsaken till AIDS, och förödelsen sjukdomen orsakade i San Franciscos gaycommunity. Kritiken mot hur USA:s statsapparat under Ronald Reagans presidentskap hanterade AIDS-epidemin är besk. Kanske var det därför filmen var nära att inte bli till. Det sägs att inspelningarna startade först efter att stjärnor som Richard Gere, Alan Alda, Anjelica Huston, Phil Collins och Steve Martin tackat ja till biroller.

Även om allt färre dör på grund av AIDS i västvärlden får vi aldrig glömma. Filmer som Philadelphia (Jonathan Demme, 1993), Jeffrey (Christopher Ashley, 1995) och nu senast TV-serien Torka aldrig tårar utan handskar (Simon Kaijser, 2012) hjälper oss att komma ihåg. Men, samtidigt som situationen i västvärlden förbättrats dör människor varje dag på grund av AIDS i tredje världen. Jag väntar fortfarande på en storfilm om det.

Andreas Östberg

Foto: Privat

Filmer som nämns i detta inlägg:
And the band played on, Roger Spottiswoode, 1993 (IMDb)
Philadelphia, Jonathan Demme, 1993 (IMDb)
Jeffrey, Christopher Ashley, 1995 (IMDb)
Torka aldrig tårar utan handskar, (TV) Simon Kaijser, 2012 (Svensk Filmdatabas)

Trailer: 

And the band played on

Trailer Philadelphia:

Trailer Jeffrey:

Trailer Torka aldrig tårar utan handskar

 

Andreas Östberg på Twitter:
@drapoe

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:− 3 = 5