Ann-Christin Gramming_Large

Ann­-Christin Gramming tog under ett år timeout från all onödig shopping och gav 2008 ut boken Köp inte den här boken om sitt köpstoppår. I dag tipsar hon om några filmer som tar upp just köpstopp och konsumtion. Ett par av filmerna hon nämner kan man se i sin helhet nedanför texten.

Vi verkar tro att vi skapar vår identitet utifrån det vi köper och de varumärken vi väljer. Men om vi väljer att låta bli att köpa ­– vilka är vi då?

I den fantastiska finska dokumentären Prylar ut, kärlek in (Petri Luukkainen, 2013) vaknar en naken man upp i en mörk och tom lägenhet. Barfota springer han sedan genom ett vintrigt Helsingfors för att hämta sin ytterrock i ett hyrt förråd. Det är första dagen på 25-­åriga Petri Luukkainens 365 dagar långa livsstilsexperiment. Han har tidigare försökt köpa sig lycklig, men nu har han magasinerat alla sina prylar, från underkläder till kylskåp, och får bara hämta tillbaka en sak per dag. Inte heller får han köpa något nytt under det här året. Tanken är att han genom sitt drastiska experiment ska hitta tillbaka till det som verkligen betyder något.

En extrem tolkning av hur vi skapar vår identitet genom konsumtion utforskas i filmen Familjen Jones (Derrick Borte, 2009), där en till synes helt vanlig familj flyttar in i ett fint bostadsområde. De verkar ha de senaste prylarna, de fräckaste bilarna och superkoll på alla trender, men egentligen är familjens enda syfte att marknadsföra ett antal utvalda produkter gentemot olika demografiska målgrupper som klasskamrater, grannar och frisörer. I filmen blir det tydligt att vi ibland blir som förblindade i vår strävan att bygga vår identitet genom konsumtion, att vi aldrig stannar upp och reflekterar över varifrån våra köpimpulser stammar eller hur det egentligen kommer sig att vi helt plötsligt är sugna på det där som alla andra också ska ha. Hur skapas trender? Hur kommer det sig att alla helt plötsligt ska ha ett visst gummistövelmärke, en speciell träningsskomodell, eller som i filmen, en sjal knuten runt handväskan?

I den svenska dokumentären Löparen (Peter Magnusson, 2002) får vi möta Markus Torgeby som började löpträna redan som 10-åring och som sedan dess har hållit fast vid sin passion. Vid 20 års ålder flyttar han, inspirerad av Thoreaus Skogsliv vid Walden, ut i de jämtländska skogarna med bara en ryggsäck fylld med det allra nödvändigaste. I fyra år bor han sedan i en enkel kåta som han rest själv med hjälp av en medförd tältduk och trädgrenar. Under denna tid lever han ett ytterst spartanskt liv inriktat på träning, studier och vedhuggning. Filmen skildrar just denna period i hans liv, och Torgeby talar mycket om att hitta tystnaden och lugnet, att han vill undvika konsumtionshets och stress. Han vill leva sitt enkla liv där han tränar löpning, badar i älven, hugger sin ved och äter sin gröt. “Inte som en flykt”, säger han i filmen, “utan som en längtan”. “Det måste komma från ditt hjärta, annars blir det helt fel”.

Han tillbringar också tid i Tanzania, där han lever och tränar med en grupp lokala löpare. Även i Afrika lever han ett enkelt liv; han stiger upp på morgonen, tränar, vilar, äter och tränar lite mer framåt kvällen innan det är dags att sova igen. Han väljer helt enkelt bort allt överflödigt och onödigt i livet för att få tid och råd att ägna sig åt det som ligger honom närmast om hjärtat.

I Den nya tiden (Peter Magnusson, 2010) får man följa Markus Torgeby några år senare. Han lever fortfarande ett enkelt liv i skogen, men nu tillsammans med sin familj. Med fru och barn har han bosatt sig i en liten stuga utan el.

Bloggaren Underbara Clara, Clara Lidström, är en annan person som menar att vi i stället för att fokusera på hur mycket pengar vi vill tjäna och allt vi vill köpa, borde tänka mer på hur lite pengar vi kan klara oss på för att slippa jobba så mycket. I en del av serien De obekväma (2013) hävdar hon att minskad konsumtion inte bara handlar om att hitta det som gör oss lyckligare, utan att det i förlängningen också handlar om klimatet.

Hon har valt ett liv på landet i Västerbotten, men det behöver inte gå så långt att man flyttar ut i skogen eller på landet. En konsumtionsfasta kan bli den paus som man behöver för att kunna reflektera över vad som egentligen är viktigt. För vi är inte det vi köper, vi är inte våra ägodelar.

Ann­-Christin Gramming

Foto: Rasmus Fangel Vestergaard

Filmer som nämns i inlägget:
Prylar ut, kärlek in, Petri Luukkainen, 2013 (IMDb)
Familjen Jones, Derrick Borte, 2009 (IMDb)
Löparen, Peter Magnusson, 2002 (Svensk Filmdatabas)
Den nya tiden, Peter Magnusson, 2010 (Svensk Filmdatabas)
De obekväma, med Clara Lidström (TV), 2010 (UR Play)

Se hela Prylar ut, kärlek in på UR Play.
Se hela delen av De obekväma med Clara Lidström på UR Play.

Trailer Familjen Jones:

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.

You must be logged in to post a comment.