Augmented_storbildFrån oss alla, till er alla: God jul! Vi bad Anna Jansson, fil.kand. i konstvetenskap och aktiv medlem i Svenska kyrkan, att skriva om kristendom och film. Årets sista text handlar om födelse, ljus i mörkret – och Arkiv X.

Det är inte svårt att hitta religiös symbolik i populärkulturen, visuella ekon från kristendomens starkaste berättelser och budskap går igen. Andra säsongen av tv-serien Veronica Mars (2004 – 2007) börjar och slutar med en scen som bildmässigt parafraserar Michelangelos välkända skulptur Pietà, sinnebilden av modern som sörjer sitt döda barn.

I juletid är det dock födelsen som står i centrum. Mitt i den mörkaste tiden på året firar vi ljuset. I tv-serien Arkiv X (1993 – 2002) dras paralleller mellan FBI-agenten Dana Scullys livsöde och jungfru Maria. I avsnittet Christmas Carol får Scully reda på att hon är moder till ett barn som kommit till världen utan traditionell befruktning. Liksom den högst välsignade får också Dana Scully senare i säsongen genomlida sitt barns död. Arkiv X innehåller fler kristna undertoner än så. I seriens sista avsnitt säger Fox Mulder till Scully att det finns något större än oss människor, och om vi bara lyssnar till “what’s speaking” så får vi kraften att rädda oss själva. I Revelations, många säsonger tidigare, har Dana Scully i biktbåset yttrat att hon är “afraid that God is speaking, but that no one is listening.”

Sedan några år tillbaka har Härskarringen-trilogin (Peter Jackson, 2001, 2002 och 2003) sänts på tv dagarna kring jul. Hjälten som utplånar världens ondska är här en till synes svag och blygsam karaktär. Det stora i julberättelsen är just det lilla – att världen tilldelas ett nyfött barn som frälsare, oskyddad och svag. Han är också en av oss. I Hobbit – en oväntad resa (Peter Jackson, 2012) har trollkarlen Gandalf en dialog med alvdrottningen Galadriel, med anledning av ondskan som lurar. Han talar med henne om vad han tror håller mörkret borta. Det är vanliga människors små, vardagliga gärningar av vänlighet och kärlek som håller ondskan i schack. I det ekar ett välkänt bibelcitat ur Johannes evangelium: Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

Anna Jansson

Foto: Maria Nyström

Filmer/TV-serier som nämns i inlägget:
Veronica Mars (TV), 2004 – 2007 (IMDb)
Arkiv X (TV), 1993 – 2002 (IMDb)
Sagan om ringen – härskarringen, Peter Jackson, 2001 (IMDb)
Sagan om de två tornen – härskarringen, Peter Jackson, 2002 (IMDb)
Sagan om konungens återkomst – härskarringen, Peter Jackson, 2003 (IMDb)
Hobbit – en oväntad resa, Peter Jackson, 2012 (IMDb)

 

Trailers:

Veronica Mars

Arkiv X

Sagan om ringen – härskarringen

Sagan om de två tornen – härskarringen

Sagan om konungens återkomst – härskarringen

Hobbit – en oväntad resa

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:6 − 3 =