Anna_Serner_large

Anna Serner är VD för Svenska Filminstitutet sedan 2011. I detta inlägg skriver hon om jämställdhet med utgångspunkt i filmerna Thelma & Louise (Ridley Scott, 1991) och Tusen gånger starkare (Peter Schildt, 2010).

Många hävdar att det är svårt att få kvinnor att säga ”Ja” när de får frågor om tyngre positioner. Det är även min erfarenhet.

Till skillnad från många andra är jag dock säker på att det inte beror på att de inte vill, utan att de är realister.

Det är för att vi vet att vi kommer bli granskade hårdare, för att förväntningarna på oss är att vi ska göra som vi blir tillsagda och för att vi samtidigt är förväntade att leva upp till alla andra roller. Den söta flickvännen, den goda hustrun och den närvarande mamman. I samma situation vet mannen att han helt enkelt bara blir mer man om han får en tung position. Han har bara att vinna på att chansa, trots att kompetensen inte alltid finns där. Han vet att han får misslyckas och en andra chans. Thelma & Louise i regi av Ridley Scott efter ett manus av Callie Khouri visar precis hur svårt det är för kvinnor att bara vara sig själva. Så svårt att det faktiskt inte går ihop med förväntningarna på oss.

Förväntningarna på oss börjar redan i småskolan, men det är inte lätt att se vilka roller vi ger redan våra skolbarn. Det är då jag vill rekommendera den svenska filmen Tusen gånger starkare av Peter Schildt efter en roman av Christina Herrström. Den nya eleven Saga förväntas rädda en hel klass, men bara på killarnas villkor. Även här ser vi att det inte ens som skolflicka går att vara bara individ, så självständiga får flickor inte vara!

Anna Serner

Foto: Per Myrehed

 

Filmer som nämns i detta inlägg:

Thelma & Louise, 1991 (IMDb)

Tusen gånger starkare, 2010 (Svensk Filmdatabas)

 

Trailer Thelma & Louise: 

 

Klipp från Thelma & Louise: 

 

Trailer Tusen gånger starkare: 

 

Mer om Anna Serner: 

www.sfi.se/annaserner

annasernersfi.wordpress.com

 

Anna Serner på Twitter: 

@AnnaSerner

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:9 − 4 =