Anna_Steele_Large

Anna Steele är statsrådsersättare/riksdagsledamot för Folkpartiet Liberalerna, och ordförande för Liberala Kvinnor. Apropå riksmötets öppnande i dag bad vi henne skriva om film på temat “Maktens korridorer”.

Den allra första filmen som jag minns att jag såg som hade tydliga politiska implikationer var stumfilmen Pansarkryssaren Potemkin (Sergei Eisenstein,1925. Se filmen nedan.). Den berömda scenen med barnvagnen som åker nedför en trappa är utdragen och gastkramande, och film är ett medium som är perfekt för propaganda. Och, Pansarkryssaren Potemkin är definitivt propaganda. Samma sak med många filmer som producerades i Tyskland under Hitlers tid vid makten. Ett bildspråk i ren Wagnersk anda förförde på ett försåtligt sätt, och de ofta förekommande masscenerna var ett under av disciplin och ordning. När tusentals statister marscherade i takt gav man intrycket av att nationalsocialisterna hade stort stöd – och resultatet kunde upplevas som både skrämmande och kraftfullt.

I dag börjar även politiska partier i Sverige att använda sig av film för att nå ett bredare lager av sina väljare. Än har vi inte hamnat där den amerikanska politiken funnits länge, och budskap som smutskastar och förminskar politiska motståndare är i mina ögon inte heller eftersträvansvärt. Jag hoppas verkligen inte att det blir en svensk verklighet i valtider.

Filmvärlden kryllar av historier om politiker av alla de slag. Det finns filmer som skildrar historiska slag och filmer som skildrar krig i modern tid, politiska intriger och dubbelspel. Vad gäller genre så finns hela spektrumet från dokumentärer, tragedier, blodisande thrillers och deckare till komedier, slapstick och kärleksfilmer. Politik är något allestädes närvarande som även filmskapande människor väljer att förhålla sig till.

Nu senast har teveserien House of cards (2013-) fått ett stort genomslag. Huvudrollens karaktär vänder sig emellanåt till tittaren och säger något underfundigt eller försmädligt, samma metod som till exempel Shakespeare använde för att få med sig sin publik. De politiker som förekommer i persongalleriet är inte speciellt sympatiska, och bakom kulisserna är det inte särskilt vackert. Det är ett fascinerande kusligt och Machiavelliskt spel – som inte förvånande spär på tanken om att politiker är opålitliga och maktgalna. I den omåttligt populära och roliga teveserien Javisst, herr minister (1980 – 1984) är det tjänstemännen som med manipulation och ränker har den egentliga makten, medan politikerna är korkade och lätta att styra. I både Borgen (2010-) och Commander in Chief (2005 – 2006) skildras politiken ur ett kvinnligt perspektiv. Som folkpartist var det väldigt roligt att titta på filmen Fyra år till (Tova Magnusson, 2010). Inte för att den på något sätt skildrade verkligheten i mitt parti, men för att komplikationerna och hela scenariot var både dråpligt och rörande.

Den politiska sfären innehas av alla sorters människor med alla sorters karaktärer och personligheter. Precis som överallt annars finns det ”de goda” och ”de onda”. Politiken påverkar oss alla, i alla samhällsområden, genom hela våra liv. Det är inte konstigt att det finns hur mycket som helst att ösa ur i film- och tv-väg.

En mycket intressant film i sammanhanget är den tyska filmen De andras liv (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006). Filmen utspelar sig åren innan Berlinmurens fall och visar på ett påträngande och obehagligt sätt hur man övervakade personer som kunde misstänkas utgöra hot mot systemet. Förmynderi och myndighetsmissbruk var vardag för invånarna i Östtyskland. Betänk att liknande beteenden fortfarande förekommer i olika delar av världen. Då framstår Sverige som ett paradis, vår yttrandefrihet är fantastisk och människor är fria att ösa ur sig sitt förakt mot förd politik och politiker i allmänhet utan efterverkningar.

Anna Steele

Foto: Sveriges riksdag

Filmer som nämns i detta inlägg:
Pansarkryssaren Potemkin, 1925 (IMDb)
House of cards, (TV) 2013-  (IMDb)
Javisst, herr minister, (TV) 1980-1984 (IMDb)
Borgen, (TV) 2010- (IMDb)
Commander in Chief, (TV) 2005-2006 (IMDb)
Fyra år till, 2010 (Svensk Filmdatabas)
De andras liv, 2006 (IMDb)

Se hela Pansarkryssaren Potemkin: 

Trailer House of Cards: 

 Trailer Borgen: 

 Trailer Commander in Chief: 

 Trailer De andras liv: 

 Trailer Fyra år till: 

 

Mer om  Pansarkryssaren Potemkin:
Filmhandledning (Svenska Filminstitutet)

Anna Steele på Twitter:
@AnnaSteele

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:× 3 = 9