Anne_Brynolf_large

Inför höstens influensor: tvätta händerna ofta, nys i armvecket och läs vad läkaren och skribenten Anne Brynolf har att säga om epidemier på film.

I veckan som gick sökte sig över två miljoner muslimer till Mecka för att fira högtiden hajj. Många, men ändå drog pilgrimsfärden en miljon färre än året innan. Främsta anledningen tros vara rädsla för MERS, Middle East Respiratory Syndrome. Cirka 130 människor har sedan tidigare insjuknat, de flesta saudier. Av de sjuka har ett 60-tal avlidit. Virusets ursprung är inte helt klarlagt, men såväl fladdermöss som svin och kameler misstänks i kedjan. Det finns tecken på att viruset kan smitta från människa till människa. Saudiska myndigheter försäkrade inför högtiden att de skulle göra allt i sin makt för att hindra smittspridning. Framförallt handlar det om att förhindra att viruset färdas med pilgrimsresenärerna tillbaka hem igen.

För det är ju alltid så en epidemi drar igång, med en halvkvävd nysning på ett flygplan.

Som inledningsvis i filmen Contagion (Steven Soderbergh, 2011). Affärskvinnan Beth Emhoff reser hem från Hong Kong. I Chicago stannar hon för ett hett kärleksmöte. Hemma igen hos make och barn i Minneapolis börjar hon känna sig alltmer vissen. Hostar, nyser, får krampanfall, dör.

Två nedslag, epidemin är ett faktum. Snart är situationen bortom all kontroll. I Atlanta sammanträder Center for Disease Control (CDC) med Department for Homeland Security (DHS). Akademiker rycker ut i fält, med skolade underrättelseagenten dr Erin Mears som förste spejare. Filmens stjärnor är virologer, epidemiologer, labratoriedoktorer. Bakom mikroskop och i petridiskar försöker de i blixtfart forska fram ett vaccin som kan rädda mänskligheten undan farsoten.

Visst, somligt har hottats upp och förenklats. Men i Contagion skildras den vetenskapliga processen porträttlikt. Filmens fiktiva smittämne har också egenskaper ett verkligt skulle kunna ha, med potential att skapa en världsomspännande epidemi. Till skillnad från andra dödsepidemiproduktioner – till exempel teveserien Pestens tid (Mick Garris, 1994) och I Am Legend (Francis Lawrence, 2007) – är det inte statsapparaten som tillverkat den dödliga smittan i Contagion. I nyutkomna World War Z (Marc Forster, 2013) slänger sig skådespelarna förvisso med en epidemiologisk jargong, men varje trovärdigt epi-ord överskuggas av övrigt manus. Inte minst av att sjukdomsmanifestationen är bortom bisarr. I World War Z finns Gerry Lane (Brad Pitt), i I Am Legend Robert Neville (Will Smith). I Contagion, en radda pipetterande offentliganställda, myndighetspersoner som sätter ära i vetenskaplig redlighet, akademiskt samarbete och fackkunskap.

Måhända är det en och annan CDC-anställd som sett om vad som torde vara favoritfilmen under månaden som gått. För på jobbet har få av dem varit. Under den budgetkris som höll i sig i 16 dagar tvingades 68 procent av myndighetens 13 000 anställda stanna hemma. För varje dag som gick lämnades en miljon e-postmeddelanden olästa. Under hajj stod följande att läsa under fliken MERS på CDC:s sajt: “THIS WEBSITE WAS LAST UPDATED SEPTEMBER 30, 2013”.

Som generaldirektören för CDC sammanfattade saken i Wired: “All of us have a mass of emotions about the shutdown: frustration; anxiety, about what are we missing; guilt, about why are we not doing the things we have committed to”.

I skrivande stund har MERS skördat offer nummer 61, den här gången i Qatar. Men hajj förlöpte utan större incidenter, vad det verkar. Ingen smittspridning av epidemiska mått, inte än i alla fall. Kanske är det ett bevis för att verkligheten ändå inte alltid väljer att efterapa dikten. För det är svårt att föreställa sig en bättre storyline än den här: Samtidigt som USA befinner sig i budgetkris, myndigheter går på sparlåga, Europa befinner sig i upplösningstillstånd och Mellanöstern i post-revolutionärt kaos, samlas pilgrimsresenärer för att fira hajj. Vad ingen ännu känner till är den dödliga farsot som pyr i folkmassorna. Snart börjar en jakt mot klockan, för att hinna ifatt det virus som fått försprång. Civilisationens fortlevnad hänger på det.

Lyckligtvis är det bara ett fiktivt scenario, helt utan verklighetsförankring. Hoppas jag.

Anne Brynolf

Foto: Hampus Brynolf

 

Filmer som nämns i detta inlägg:

Contagion, Steven Soderbergh, 2011 (IMDb)

Pestens tid (TV), Mick Garris, 1994

I Am Legend, Francis Lawrence, 2007 (IMDb)

World War Z, Marc Forster, 2013 (IMDb)

 

Trailer Contagion:

Trailer Pestens tid: 

Trailer I Am Legend: 

Trailer  World War Z: 

 

Anne Brynolf på Twitter: 

@annebrynolf

 

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:8 × 6 =