Åsa_Nilsonne_Large

Åsa Nilsonne är författare, psykiater och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet. Med anledning av allhelgonaveckan skriver hon om onyttig, filmisk död.

Vi anar filmens roll i vår syn på döden när barnbarnet frågar ”Vem sköt honom?” efter att just ha fått veta att farfar gått bort efter lång tids sjukdom. Eller när vi planerar att på dödsbädden äntligen berätta vem som är far till vårt tredje barn, eller kanske meddela någon av de närmaste var vi gömt nyckeln till det hemliga bankfacket. För vi vet ju hur det går till – vi har sett det så många gånger på bio.

Vi har sett Jean Valjean i Les Misérables (Tom Hooper, 2012) komma till sjukhuset och tala med Fantine just innan hon dör, och då lova henne att ta hand om hennes dotter Cosette. I slutet av filmen har vi sett Cosette hinna ta farväl av Jean just innan hans liv slutar vid ett berättartekniskt lämpligt ögonblick. Det viktigaste blir sagt, försoning och förlåtelse växer fram i dödens närhet, och sedan slocknar människan som en lampa med dimmer.

Det här är inte riktigt nyttigt, anser jag. När det gäller till exempel romantiken har vi vanligen personliga erfarenheter som hjälper oss att förstå att det vi ser på bio inte är något vi kan räkna med i verkliga livet, men när det gäller döden är vi oftast oerfarna och därmed okritiska konsumenter.

Den verkliga döden är anarkistisk och oförutsebar. Den struntar i narrativets krav, den kommer ofta oväntat och olägligt. Inte heller ser den till att vara hel och ren och vacker när den dyker upp. Den är ointresserad av det vi kallar rättvisa, den är inte en samarbetsvillig ingrediens i våra livs olika intriger och berättelser.

Glömmer vi det riskerar vi att aldrig få sagt det där vi hade tänkt berätta på dödsbädden.

Åsa Nilsonne

Foto: Ulla Montan

Filmer som nämns i detta inlägg:
Les Misérables, Tom Hooper, 2012 (IMDb)

Trailer Les Misérables: 

Mer av Åsa Nilsonne:
www.nilsonne.se

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:9 × = 27