Benny_Andersson_large

Benny Andersson är musiker, kompositör och feminist. En av grundarna av det svenska popundret ABBA och upphovsman till älskade musikaler som ”Mamma Mia” och ”Chess”. I sitt inlägg delar han med sig av sina tankar om jämställdhet med utgångspunkt i filmen Timmarna (Stephen Daldry, 2002). 

”Jag hade en tanke om vår lycka!” säger John C Reillys rollfigur Dan Brown till sin fru Laura, spelad av Julianne Moore i filmen Timmarna. Medan hon motvilligt lyssnar, berättar han för henne och deras lille son om hur, när han var placerad i Stilla Havet under andra världskriget, bestämde sig för att ”ge” henne ett liv och ett hem.

Det intressanta med den här scenen är att han verkar vara en helt normal och vänlig man, som skulle kunna göra vad som helst för sin fru. Ändå ser vi i honom en person som betraktar sin livskamrat enbart som en förlängning av sitt eget jag. Som jag ser det, är det just detta som driver Laura till sitt självmordsförsök. Det tvingar henne också att till slut överge sin familj för att överhuvudtaget kunna överleva.

En tänkvärd scen ur en obehaglig ”idyll”.  Det hela utspelar sig visserligen i USA under femtiotalet, men jag tillåter mig i alla fall att undra om det har hänt så mycket i världen sedan dess vad gäller mannens syn på kvinnan.

Vi i Sverige talar gärna om hur långt vi har kommit på vägen mot jämställdhet, att vi kanske rentav redan är jämställda! Jag vill påstå att vi har väldigt mycket kvar att göra innan vi når fram till det målet.

Vi skulle ju exempelvis kunna starta med lika lön för lika arbete.

För övrigt, är det någon som tror att manuskriptet till filmen Straw Dogs (Sam Peckinpah, 1971) kunde ha skrivits av en kvinna?

Benny Andersson

Foto: Peter Knutson

 

Filmer som nämns i detta inlägg:

Timmarna, 2002 (IMDb)
Straw Dogs, 1971 (IMDb)

 

Trailrar Timmarna:

 

Klipp från Timmarna: 

 

Mer om Benny Andersson: 

Wikipedia

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:− 5 = 3