Birgitta_O_large

Birgitta Ohlsson är en av fem politiker som deltog i programpunkten ”Politiker väljer film!” på Filminstitutets dag under Almedalsveckan 2013. Uppgiften var att, som en del av Filminstitutets 50-årsjubileum, välja en film som speglar tidsandan under ett av Svenska Filminstitutets första fem årtionden. Birgitta Ohlsson har valt en film från 1990-talet. 1994 tog Birgitta Ohlsson studenten och därefter studerade hon statsvetenskap m m vid Stockholms universitet. 1999 blev hon ordförande för Liberala ungdomsförbundet. Idag är hon Sveriges EU- och demokratiminister.

Under 90-talet fanns en mer positiv och mindre historielös bild av EU. Enandet och fredsbygget efter andra världskriget som var grunden till EU, var fortfarande närvarande på ett annat sätt än i dag och det är något som jag kan sakna från den tiden. Samtidigt var feminismen hårt ansatt under de här åren. Jag själv kallade mig feminist redan när jag var 13 år. Då, mot slutet av 80-talet och in på 90-talet, möttes man på stan av väldigt mycket som gav feministiskt bränsle, som exempelvis när de gamla musiktidningarna Slitz och Café gick över till att satsa mer på sexistiska, lättklädda bilder av kvinnor. Men denna utveckling satte också igång en motreaktion och längre in på 90-talet nådde vi flera framsteg, som att vi fick 40 procent kvinnor i riksdagen.

Filmen som jag har valt för att spegla 90-talet bidrog till att skapa en feministisk våg. Den gjorde upp med gamla kvinnoroller under en tid när andra filmer gav otroligt unkna kvinnobilder, exempelvis Julia Roberts stora genombrott, Pretty Woman (Garry Marshall, 1990), som glorifierade prostitution. Liksom i mitt tidigare inlägg på Augmented Society har jag valt en feministisk film, den här gången roadmovien Thelma & Louise (Ridley Scott, 1991).

Texten är skriven utifrån Birgitta Ohlssons medverkan i seminariet “Politiker väljer film!” i Almedalen den 3 juli 2013.

Foto: Regeringskansliet

Filmer som nämns i detta inlägg:
Thelma och Louise, 1991 (IMDb)
Pretty Woman, 1990 (IMDb)

Se trailer Thelma & Louise:

Läs mer av Birgitta Ohlsson:
www.birgitta.nu
www.facebook.com/birgitta.ohlsson

Birgitta Ohlsson på Twitter:
@birgittaohlsson

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:6 + = 13