Birgitta_O_large

Birgitta Ohlsson är EU- och demokratiminister. I det här inlägget delar hon med sig av sina tankar om jämställdhet och kvinnors reproduktiva rättigheter med avstamp i filmen Vera Drake (Mike Leigh, 2004). 

Filmen om Vera Drake är en feministisk väckarklocka. Den påminner oss om vad vi uppnått genom andras kamp, det vi tar för givet idag och hur lätt framgångarna kan rullas tillbaka.

Vera Drake är en kvinna ur arbetarklassen. Hon arbetar öppet som städerska, men i det dolda utför hon aborter på kvinnor utan att ta betalt. Systerskap i 1950-talets London. Hennes altruism är gränslös för de medellösa kvinnor vars framtid hänger på Veras mod när samtidigt andra mer bemedlade medsystrar på annat håll kan köpa sig en abort trots förbudet. Vera tvingas att betala ett högt pris för sin solidaritet.

Kvinnor som Vera Drake finns än idag. Varje år utförs 21,6 miljoner osäkra aborter i världen och 47 000 kvinnor mister livet årligen genom dessa ofta illegala ingrepp. I tre EU-länder – Irland, Polen och Malta - är abort i praktiken förbjudet eller oerhört begränsat. Europeiska länder som snarare lever i 1950-talet än i framtiden. Men tiden är på feministernas sida och inte bara på filmduken. Klockan tickar för patriarkatet.

Birgitta Ohlsson

Foto: Regeringskansliet

 

Film som omnämns i detta inlägg:

Vera Drake, 2004 (IMDb)

 

Trailer Vera Drake:

 

Läs mer om Birgitta Ohlsson:

http://www.birgitta.nu

 

Birgitta Ohlsson på Twitter:

@birgittaohlsson

 

Birgitta Ohlsson på Facebook: 

https://www.facebook.com/birgitta.ohlsson

 

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:5 + = 11