Carina Lundberg_large

Carina Lundberg Markow arbetar som chef för Ansvarsfullt ägande på Folksam. Hon har varit verksam i finansbranschen sedan 1985 och har ett passionerat intresse för film och ser i genomsnitt en film om dagen. I detta inlägg tar hon sig an finanskrisen med avstamp i filmen Too Big to Fail (Curtis Hanson, 2011) och dokumentären Inside Job (Charles Ferguson, 2010). 

Too big to fail kallas för en dramadokumentär. När en film marknadsförs som att den “bygger på en sann historia” finns det goda skäl att inta en skeptisk position. Det brukar nämligen vara så att “historien” får betydligt större utrymme än “sanningen”.

Curtis Hansons HBO-producerade film bygger på de turbulenta händelser som utlöste den s.k. finanskrisen 2007/2008.  Den berättar inte hela sanningen men den ger en viktig inblick i hur brist på förtroende skapar en kris som sedan ger återverkningar på och skakar om en hel värld. Dialogen är rapp, tempot högt och berättarstilen påminner en hel del om den nu aktuella tv-serien “Newsroom”.

För att hänga med i svängarna krävs det en del förförståelse om finanskrisen. En utmärkt förberedelse är att se dokumentärfilmen Inside Job för att få koll. Då får man dessutom Peter Gabriels soundtrack på köpet.

Varför ska man då bry sig om finansgubbars öden och äventyr? Det enkla faktum att världens finansiella utveckling och dess nyckelaktörer styr mycket mer av våra liv än vad politiker på lokal och finansiell nivå någonsin skulle våga drömma om. Numera ligger dessutom våra framtida pensioner, genom vårt sparande, i dessa personers händer.

Frågan är: har vi förtroende?

Carina Lundberg Markow

Foto: Folksam Group

 

Filmer som nämns i detta inlägg:

Too Big to Fail, 2011 (IMDb)

Inside Job, 2010  (IMDb)

 

Trailer Too Big to Fail:

Trailer Inside Job: 

 

 

Mer om Carina Lundberg Markow:

carinamarkow.wordpress.com

agarstyrning.folksamblogg.se/author/carina_markow

 

Carina Lundberg Markow på Twitter:

@MSMarkow

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:2 + = 3