Emma_Jonson_Large

I veckan sammanträder FN:s vetenskapliga klimatpanel (IPCC) i Stockholm för att lägga fast och presentera nya slutsatser om klimatets förändring. Därför har vi bett ett antal personer att tipsa om film på temat “klimat”. En av dem är Emma Jonson, doktorand på institutionen Energi och miljö på Chalmers.

Det är fascinerande hur många forskare som studerar klimat och klimatförändringar och hur många olika discipliner de kommer från. Meteorologi, oceanografi, geologi, glaciologi… Listan fortsätter. IPCC:s rapport, som sammanfattar det rådande kunskapsläget, har mer än 800 författare! Thin Ice (David Sington och Simon Lamb, 2013) är en dokumentär med fokus på klimatforskarna i första hand, snarare än på själva vetenskapen. Genom filmen förvandlas namnen på forskningsrapporterna till människor av kött och blod, människor som drivs av nyfikenhet och äventyrslust.

Filmen tar sin början i en forskningsexpedition till Antarktis. Ett plan flyger över de oändliga, istäckta vidderna, men ännu sover de flesta av passagerarna. Så småningom närmar vi oss resans destination och en paleoklimatolog berättar med spänning i rösten hur hon känner sig som en astronaut, redo att landa på månen. Runt forskningsstationen är det fullt av aktivitet. Nere i en djup isgrotta har en biolog plockat fram motorsågen och ska just skära ut en isbit med några intressanta mikrober. Samtidigt står en grupp geologer i hjälm och blåställ vid en gigantisk borr, på väg att ta sig ner 20 miljoner år bakåt i tiden.

Ett av de viktigaste resultaten från forskning på Antarktis är rekonstruktionerna av historiska temperaturnivåer och koldioxidhalter i atmosfären. Dessa har gjorts från analyser av små, små luftbubblor som frusit fast när isen en gång bildades. Som vi får höra i filmen: ”Is är inte bara fruset vatten, det är frusen historia!” Analyserna visar att temperatur och koldioxidhalt har följts åt med slående precision under de senaste hundratusentals åren då jordens klimat har växlat fram och tillbaka mellan istider och mellanistider. Antagligen sträcker sig denna korrelation även längre bak i tiden. För 50 miljoner år sedan var det så varmt att krokodiler kunde leva ända uppe vid Nordpolen. Vi har inga luftbubblor från så långt tillbaka, men genom att analysera olika typer av stenar kan man sluta sig till att koldioxidhalten i atmosfären var högre än idag. Att jordens klimat har förändrats så mycket under historien är otroligt spännande! Men, det är också en varning om att koldioxidhalten faktiskt har stor betydelse för jordens medeltemperatur och att vi med dagens utsläpp riskerar att skicka tillbaka världen till ett klimat som vi inte sett på flera miljoner år.

Thin Ice visar på hur många olika håll man kan studera klimatet från. Förutom äventyrarna på Antarktis möter vi modellerare, fysiker, arkeologer… Tillsammans pusslar de ihop alla delar som hjälper oss att förstå klimatförändringarna.

Emma Jonson

Foto: IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis)

Filmer som nämns i detta inlägg:
Thin Ice, David Sington och Simon Lamb, 2013 (Filmens officiella hemsida.)

Trailer Thin Ice: 

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:1 × = 8