Eric RosénGott nytt år! Vi bad Eric Rosén, chefredaktör för Politism, att skriva just på temat “2014” – och resultatet blev ett önskemål och en uppmaning till svensk film- och tevebransch.

I Sverige växer klasskillnaderna och ojämlikheten och medan många räknar hem mer och mer i plånboken har den fattigaste tiondelen i Sverige fått mindre och mindre de senaste åren. Dem når inte skattesänkningarna, bara åtstramningarna.

Många barn och inte minst många tonåringar växer upp under hårt prövande ekonomiska förhållanden och en tydlig känsla av vanmakt över sina liv. Antagligen fler i dag än när jag själv upplevde samma sak. Troligen känner de också att vägen till inflytande över sitt eget liv är mycket längre i dag än vad den var för mig.

Med dokumentära program om bland annat Linda Pira och Salong Betong har SVT gett oss positiva ögonblicksbilder från stationerna längre ut i Stockholms tunnelbanenät. Det är bra. Allt för sällan ser vi förorternas eller den svenska landsbygdens unga behandlas alls. Dyker de upp är det i bästa fall i socialrealistiska skildringar, och i sämsta fall i alarmistiska reportage, granskningar och nyhetssändningar.

På bio dyker skildringar som Sebbe (Babak Najafi, 2010), Äta sova dö (Gabriela Pichler, 2012), Mig äger ingen (Kjell-Åke Andersson, 2013) eller Svinalängorna (Pernilla August, 2010) upp och fångar åtminstone något, även om det inte alltid är vår tids unga och förfördelade. På svensk TV lyser de här berättelserna med sin frånvaro.

För att vara relevant 2014 måste det svenska tevedramat vara mer än Molanders, Morden i Sandhamn, Våra vänners liv och Solsidan. Det måste också handla om andra grupper – och jag tycker det är förvånande att produktionsbolagen, regissörerna, skådisarna och tevekanalerna hellre vill göra ännu en Wallander i stället för ett tevedrama som behandlar någon av de mindre resursstarka gruppernas liv i dag. Nu, mitt i förändringens tid, när makten och medlen tas ifrån dem lite i taget år efter år. Vad kan vara viktigare?

Eric Rosén

Foto: Politism

Filmer/TV-serier som nämns i inlägget:
Linda Pira – Som du inte visste om (TV), SVT, 2013 (Programinformation på SVT)
Danne & Bleckan – från ingenting till någonting (TV), SVT, 2011 (Programinformation på SVT)
Sebbe, Babak Najafi, 2010 (Svensk Filmdatabas)
Äta sova dö, Gabriela Pichler, 2012 (Svensk Filmdatabas)
Mig äger ingen, Kjell-Åke Andersson, 2013 (Svensk Filmdatabas)
Svinalängorna, Pernilla August, 2010 (Svensk Filmdatabas)

Trailers:

Linda Pira – Som du inte visste om

Sebbe

Äta sova dö

Mig äger ingen

Svinalängorna

Eric Rosén på Twitter:

@detljuvalivet

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:3 × 7 =