Gertrud Kleberg_LargeI den senaste undersökningen som Socialstyrelsen gjorde på regeringens uppdrag (2012) kom man fram till att det finns 34 000 hemlösa människor i Sverige. I en Ekot-intervju häromdagen menade regeringens nationella hemlöshetssamordnare Michael Anefur att andelen hemlösa som inte har problem med missbruk eller psykisk ohälsa ökar. I förra veckan avhystes EU-migranter från ett läger för hemlösa i Helenelund utanför Stockholm. I dag skriver Gertrud Kleberg, socialsekreterare som arbetar uppsökande för att länka människor i hemlöshet och missbruk till det befintliga hjälpsystemet, om ärliga och realistiska skildringar av hemlöshet – och om Kanal 5:s Nybyggarna som socialporr.

Hemlöshet är ett ämne som berör oss alla. Något vi ser i den offentliga miljön, något som ökar och numera är ett samtalsämne som ofta kommer upp. Jag arbetar som socialsekreterare på uppsökarteamet i Stockholm, och mitt jobb är att hitta människor i akut hemlöshet och erbjuda dem den hjälp som finns att få i vårt sociala hjälpsystem.

Hemlöshet har skildrats på olika sätt i filmer och tv-serier, syftet med många av produktionerna verkar vara att förändra de hemlösas situation. Ett exempel är Kanal 5:s Nybyggarna (2012- ), där arga snickaren Anders Öfvergård ska hjälpa människor till ett bättre liv genom att bygga ett hem tillsammans med deltagarna i programmet. I det första avsnittet ger sig Anders ut och wallraffar för att bättre komma i kontakt med den verklighet som de hemlösa befinner sig i. Han köper begagnade kläder på Myrorna, ställer sig i kö till soppköket vid Klara Kyrka, berättar om hur tak-över-huvudet-garantin som finns i Stockholm fungerar – men gör det helt felaktigt. Han söker sig till ett härbärge som är fullbelagt och säger ”Så var det med den garantin!” och förminskar och förlöjligar det system av socialt skyddsnät som fortfarande finns i Stockholm.

Personer som lever i hemlöshet har alla sina egna historier, sina egna anledningar och sina egna bagage av problem. Vissa missbrukar, vissa lider av psykisk ohälsa, vissa kommer från fattiga länder i Europa och har inte samma rättigheter. Det finns ingen färdig mall och ingen enkel, gemensam lösning för att hjälpa dem. Att bygga boende för hemlösa är i sig en bra idé – människor måste få bo – men man ska inte tro att det går smärtfritt, eller förvänta sig tacksamhet. Kanal 5:s satsning att bygga bort hemlösheten för några få individer är för mig bara socialporr där vi kan gotta oss i andras olycka framför tv:n.

Vissa av de människor jag träffar i mitt arbete väljer själva bort att ta emot den hjälp som socialtjänsten erbjuder. Hellre lever man i frihet och är oberoende av soc och våra krav än att ta emot det lilla bidrag som man kan få. Kurre är en av de personer som väljer att leva utanför samhället. I ett av klippen ur filmen Kopparfolket beskriver han sitt liv i husvagnen, pratar om amfetamin som ”en liten påse av lycka” och menar att det är enklare att leva om man tar lite. Klippen från Kopparfolket ger en ärlig och rak bild av hur livet kan te sig kring de hemlösa amfetaminmissbrukarna i Stockholms utkanter.

Den svenska spelfilmen Gläntan (Peter Grönlund, 2011) är också en fin och realistisk skildring av människor som valt bort relationen till soc för att i stället leva i någon form av frihet i husvagnarna med sina vänner. Gläntan får mig att känna av värmen och gemenskapen som också kan finnas där någonstans i hemlösheten. Flera av skådespelarna spelar sig själva. Socialarbetaren är socialarbetare till vardags, flera av birollsinnehavarna är gamla missbrukare och har bott i husvagnar eller andra miljöer i hemlöshet. För mig som känner igen flera av de här personerna ger det extra nerv och en stark verklighetskänsla.

Livet i hemlöshet är skört och samhället accepterar inte livet som många av dessa människor lever. Livet i vagnarna är normbrytande och stör oss Svenssons. Ibland tänker jag att vi skulle ha tyckt att de varit “fel” även om drogerna som ofta finns i de här miljöerna varit lagliga, eller om handlingarna som ofta begås för att försörja sig eller missbruket inte varit kriminella. Att de här människorna helt enkelt inte får plats i vårt samhälle.

Gertrud Kleberg

Foto: Privat

Filmer/serier som nämns i inlägget:

Nybyggarna (TV), 2012-  (Kanal 5)
Kopparfolket  (oklart vilka upphovsmännen är)
Gläntan, Peter Grönlund, 2011 (Svensk Filmdatabas) 

Avsnitt av Nybyggarna kan ses här.

Se hela Gläntan (Obs! Vi har fått producentens Frida Bargos godkännande):

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:2 + = 6