Dr_Kings_speech_large

I hyllade dokumentären The Black Power Mixtape 1967-1975 (2011) grävde regissören Göran Hugo Olsson i SVT:s arkiv och samlade klipp som handlade om den amerikanska medborgarrättsrörelsen ur ett svenskt perspektiv. Här berättar han om filmen som knappt finns tillgänglig, trots att det är den kanske allra viktigaste när det kommer till medborgarrättsrörelsen: Martin Luther Kings “I have a dream”-tal som i veckan fyller 50 år.

“I SVT:s arkiv finns Martin Luther Kings tal på en filmrulle som det står “A gift from the American Embassy to the Swedish people”. De gjorde kopior av det här talet på 16-millimetersfilm och skickade ut till alla sina ambassader som sedan i sin tur gav det tevekanalerna för att man skulle sända det där. Det är jävligt fint, tycker jag.

Men, det som hände parallellt var att Martin Luther King gav ut sina tal på skiva för att de skulle bli tillgängliga, och hade ett avtal med ett bolag. Sedan dess har rättigheterna gått fram och tillbaka mellan olika bolag – och hans tal blir ständigt bortplockade från YouTube av copyrightskäl. Det är en helt hemsk situation, därför att historien ju skrivs helt annorlunda om sådana här superviktiga dokument inte görs tillgängliga. De måste vara allmän egendom.

Det har också hänt andra verk, som Luis Buñuels Den andalusiska hunden och Pablo Picassos målning Guernica, där det länge var rättighetsstrider mellan olika parter – så att ingen vågade mångfaldiga, publicera eller ge ut dem av rädsla för att bli stämda av den som vinner. Det är sjukt att den här typen av viktiga dokument försvinner och inte kan användas i skolundervisningen.

Sedan finns det material i SVT:s arkiv som jag också tycker borde vara allmän egendom och vara fritt för användning. Som till exempel, material från den svenska gala som arrangerades 1966 för att samla in pengar till Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen. Bakgrunden till galan var att aktivister i Freedom Riders blivit gripna och arresterade, och Harry Belafonte – som stöttade medborgarrättsrörelsen och Martin Luther Kings finansiellt och betalade stora summor i borgen för att få ut arresterade aktivister – började få ont om pengar. Han vände sig först till Hollywood-vänner som Marlon Brando, och sedan bestämde han sig för att ringa till två utländska vänner: Yves Montand och Olof Palme. Först var folk inom rörelsen skeptiska till att ta emot pengar utifrån, och menade att de skulle bli anklagade för vara antiamerikanska och styrda av utländska makter. Men, läget var akut och Belafonte ringde Palme.

Palme sa att han skulle ringa tillbaka om 24 timmar, och när han gjorde det hade han fixat en gala på Operan där Cornelis Vreeswijk, Monica Zetterlund och Birgit Nilsson och flera andra uppträdde. Evenemanget sändes live på alla skandinaviska kanaler, som också betalade för visningsrättigheter, och det gavs ut en skiva som pressades i princip under natten. Harry Belafonte och Martin Luher King  var där, och det hela orkestrerades av Palme, Gunnar Myrdal och den gamle kungen. Gustaf VI Adolf satte upp ett konto i Riksbanken i sitt eget namn för att samla in pengar för att medborgarrättsrörelsen skulle kunna fortsätta sina demonstrationer i Amerika. Det är ganska anmärkningsvärt att en svensk kung och en svensk minister samlar in pengar för ett sådant ändamål. Att den svenske kungen och Dr King samarbetade.

Filmat material från galan finns, det är en svartvit tv-nyhet på en 16-millimetersrulle, och jag anser att det material SVT producerade när de hade ensamrätt och var helt skattefinansierade borde vara fritt för filmare och konstnärer att använda.”

Berättat för Emma Gray Munthe.

Foto: National Archives

Filmer som nämns i detta inlägg:
The Black Power Mixtape, 2011 (Svensk Filmdatabas)

Trailer The Black Power Mixtape 1967-1975:

Se och läs mer:
Ett klipp med ett tal av Martin Luther King på galan (SVT:s Öppet Arkiv)
Freedom riders (Wikipedia)
Why the “I Have a Dream” Speech Still Isn’t Free 

Göran Olsson på Twitter:
@limpasen

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:6 − = 5