Gudrun_Schyman_large

Gudrun Schyman är en av fem politiker som deltog i programpunkten ”Politiker väljer film!” på Filminstitutets dag under Almedalsveckan 2013. Uppgiften var att, som en del av Filminstitutets 50-årsjubileum, välja en film som speglar tidsandan under ett av Svenska Filminstitutets första fem årtionden. Gudrun Schyman har valt en film från 1970-talet. Det var under 1970-talet som Gudrun Schyman började intressera sig för partipolitik på allvar. 1977 blev hon medlem i dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) och 1993 blev hon partiledare för Vänsterpartiet (v). I dag är hon en av talespersonerna för det feministiska partiet Feministiskt initiativ (Fi).

Jag har valt en dokumentärfilm – Kvinnomänniska (1970), ett collage om könsroller gjord av Janne Brodin, Arne Hedlund, Per Lundkvist och Maj Wechselmann. Dokumentärfilm har en  oslagbar förmåga till samhällskritik och kan fungera som en välbehövlig provokation i den samhällspolitiska debatten. Dessvärre är dokumentären satt på svältkost numera. I den här filmen granskas könsstereotyperna på ett både kritiskt och uppfriskande sätt. Fördomar ställs mot forskning och fakta. Hur är det nu med kvinnan? Håret, ögonen, huden, psyket, det förmodade vegetativa nervsystemet?

Att den här filmen inte bara borde gå i repris utan också exporteras till exempelvis Danmark, förstår man när man läser den danska antropologen Dennis Nørmark i DN. Han menar att jämställdhetsambitioner gör att svenska män och pojkar blir kvävda av tjafs, känslopjunk och nivellering, att längtan efter konkurrens och ambitioner är mer manliga än kvinnliga och att män föredrar ett logiskt argument framför ett grundat i känslor.

Kvar blir frågan – varför händer det så lite när vi egentligen vet så mycket?

Gudrun Schyman

Foto:  Elisabeth Ohlson Wallin

Se Kvinnomänniskafilmarkivet.se.

Mer om Gudrun Schyman:
http://www.schyman.se/

Gudrun Schyman på Twitter:
@gudschy

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:6 × = 54