Gustav_Fridolin_large

Gustav Fridolin är en av fem politiker som deltog i programpunkten ”Politiker väljer film!” på Filminstitutets dag under Almedalsveckan 2013. Uppgiften var att, som en del av Filminstitutets 50-årsjubileum, välja en film som speglar tidsandan under ett av Svenska Filminstitutets första fem årtionden. Gustav Fridolin har valt en film från 2000-talet. Gustav Fridolin blev efter valet 2002 Sveriges då yngste riksdagsledamot någonsin, 19 år gammal. Under 2000-talet arbetade han några år med att skapa dokumentärfilmer och senare som folkhögskolelärare i historia och samhällskunskap. Sedan 2011 är han ett av språkrören för Miljöpartiet.

När jag blev ombedd att välja en film som speglar Sverige på 2000-talet föll valet på Äta sova dö (Gabriela Pichler, 2012). Den gestaltar ett Sverige som inte syns och som oftast inte får plats i det som händer i Almedalen den här veckan. Det finns många människor som vrider sig när man beskriver Sverige som resultatet av några fina tillväxtsiffror och inte utifrån vilka möjligheter man har eller inte har som människa i Sverige idag. Den här filmen handlar om de människorna.

Vi politiker behöver bli påminda om att arbetslöshet faktiskt inte bara är statistik och siffror i politiken utan också känslor och upplevelser, både för den människa som blir drabbad och för alla runtomkring. Jag är själv uppvuxen i en del av Skåne som har drabbats hårt i olika tider av arbetslöshet. Jag har på nära håll sett vad som händer när framtidstron bryts ner för unga människor. När 90-talskrisen kom blev ju många arbetslösa, jag tror att min syrra var den i min närhet som blev varslad först och hon hade ändå ett statligt jobb! Min mormor trodde inte att det var sant när syrran berättade, minns jag.

Det finns en scen i filmen när chefen går efter Raša genom salladsfabriken, och Raša vet att det är hennes tur att bli varslad men flyr undan så länge hon kan. Hon gör sig så liten hon bara kan och i hela hennes upplevelser ser, känner och vet man vad arbetslösheten kan göra med en människa.

Texten är skriven utifrån en intervju med Gustav Fridolin.

Foto: Fredrik Hjerling

Filmer som nämns i detta inlägg:
Äta Sova Dö, 2012 (Svensk Filmdatabas)

Trailer Äta Sova Dö:

Mer om Gustav Fridolin:
http://www.mp.se/om/gustav-fridolin

Gustav Fridolins officiella Facebook-sida:
http://www.facebook.com/gustavfridolin?fref=ts

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:+ 3 = 10