Ingvar_Carlsson_large

Ingvar Carlsson är en av fem politiker som deltog i programpunkten ”Politiker väljer film!” på Filminstitutets dag under Almedalsveckan 2013. Uppgiften var att, som en del av Filminstitutets 50-årsjubileum, välja en film som speglar tidsandan under ett av Svenska Filminstitutets första fem årtionden. Ingvar Carlsson har valt en film från 1960-talet, ett årtionde när hans yrkesbana inom politiken tog fart på allvar. Ingvar Carlsson blev ordförande i SSU 1961 och riksdagsledamot 1965. Idag är han pensionär.

En film i tiden.

Dessa rader skriver jag några dagar innan den tionde Bergmanveckan på Fårö skall invigas, en berättigad uppmärksamhet åt Sveriges mest framgångsrike filmskapare. Ingmar Bergmans storhet skymmer inte att jämsides med honom verkade flera andra med stor skicklighet på filmens område. Bo Widerberg gjorde 1963 Kvarteret Korpen, den film som för mig blev en viktig inspirationskälla under mina politiska ungdomsår.

Filmen skildrar de brutala levnadsvillkoren i Malmös fattigkvarter år 1936. Widerberg lyfter fram de förväntningar som växer sig starka mitt i eländet men också de illusioner som går förlorade när utslagningen härjar på arbetsmarknaden. Skildringen byggs upp kring en familj i kvarteret Korpen, där sonen, spelad av Thommy Berggren, drömmer om att bli författare och den alkoholiserade fadern, i skepnad av Keve Helm, som misslyckats med sin karriär som försäljare. Filmen ger en föraning om att det finns en bättre framtid. När jag såg filmen i mitten av 1960-talet var folkhemsbygget i full gång med hörnstenarna rätt till arbete, till bostad och till utbildning. Det kändes att vi var på rätt väg.

Ingvar Carlsson 

Foto: Gunnar Frisell

Filmer som nämns i detta inlägg:
Kvarteret Korpen, 1963 (Svensk Filmdatabas)

Se klipp från Kvarteret Korpen:

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:4 − 3 =