Jonas Lindkvist stor

På fredag börjar de XXII olympiska vinterspelen i Sotji. Här kopplar Jonas Lindkvist, filmvetare och skribent på sportbloggen Bortom linjen, dem till filmen Moneyball – och skriver om OS-grenarna som “an island of misfit toys”.  

“You’re threatening the way that they do things. Everytime that happens, the people who are holding the reigns go bat shit crazy.”
John Henry, ägare av Boston Red Sox – Moneyball

På fredag drar de olympiska vinterspelen i Sotji i Ryssland igång, ett arrangemang kantat av skandaler och politik. Fruktansvärda arbetsförhållanden, hundratals miljarder kronor av spenderade propagandapengar och anti-hbtq-uttalanden av ryska politiker från lokal nivå ända upp till högsta instans. Men i stället för att fokusera på det negativa (det görs och kommer att göras tillräckligt ändå), vill jag lyfta fram det positiva med OS. Vad är det som gör att jag älskar olympiska spel mer än någon annan populärkulturell yttring?

Det enkla svaret är: Mångfalden av grenar, den inkluderande grundtanken, samt de nya berättelser som uppstår vid varje mästerskap. Tre aspekter som man också kan hitta i Bennett Millers Moneyball från 2011. Filmen berättar den verklighetsbaserade historien om hur Billy Beane (Brad Pitt), General Manager för basebollklubben Oakland Athletics, anlitar spelaranalytikern Peter Brand (Jonah Hill) för att med hjälp av matematiska formler hitta spelare som ingen annan klubb har upptäckt på grund av fördomar och missuppfattningar. Därigenom förändrar de synen på baseboll som sport.

För mig är OS-grenarna lite som “an island of misfit toys”, som Brand kallar de underskattade basebollspelarna i Moneyball. På grund av fördomar är det många grenar vars potential aldrig uppmärksammas i den vardagliga idrottsbevakningen. I stället fokuserar man på de stora snygga stjärnorna som säljer många biljetter, i Sverige främst herrfotboll och herrhockey. Men under varje olympiskt spel ritas kartan tillfälligt om. Ett OS-guld är ett OS-guld, och oavsett vilken gren det tas i skapar det enorm uppmärksamhet. Nya tittare kommer kanske nu att lära sig uppskatta finesserna i sporter som curling och skeleton.

Under dryga två veckor erbjuds en avsmakningsmeny med det bästa av vad idrott har att erbjuda. Kombinationen av oväntade idrotter ger mästerskapet styrka, precis som kombinationen av oväntade förmågor och outnyttjad potential ger det nya Oakland A’s sin styrka i Moneyball.

Grundtanken med de olympiska spelen är att idrottare från alla världens länder ska mötas i fredlig kamp. Den olympiska flaggan med de förenade ringarna symboliserar världens fem kontinenter och de olympiska principerna, som alla medlemsländer måste skriva under på, förbjuder alla former av diskriminering. Alla ska ha möjlighet att utöva idrott, alla ska inkluderas, och det är en tanke som jag älskar. Tyvärr stämmer inte verkligheten alltid överens med idealen.

Under lång tid var amatöridealet ett av de viktigaste ledorden för den olympiska rörelsen. Problemet var att det då endast var praktiskt möjligt för personer med egen förmögenhet att delta i de olympiska spelen. Idrottare har även idag olika förutsättningar att kunna utöva sin sport, precis som när Oakland A’s kämpar mot en orättvis ekonomisk verklighet med en tredjedel av de bästa lagens budget. Det krävs pengar för att konkurrera internationellt, och får man inget stöd från stat eller sponsorer kan det vara omöjligt att fortsätta.

Etnicitet, kön och sexualitet har också alltid varit avskiljare för vem som har möjlighet att utöva idrott. Svarta idrottare hindrades länge från att delta, och när de fick vara med var utbudet av grenar kraftigt begränsat utifrån resurser och normer. Nordisk kombination är den enda vinteridrott på OS-programmet i Sotji där kvinnor inte deltar, men förutsättningar och möjligheter, till och med regler i vissa grenar, skiljer sig fortfarande markant mellan män och kvinnor. Och att vara öppet homo- eller bisexuell idrottare kan i Sotji, med rådande lagar och normer, vara förenat med livsfara. Det är knappast en verklighet i fas med den olympiska tanken om inkluderande, men tanken att en förändring är möjlig finns fortfarande kvar.

I Moneyball är ambitionen att skapa ett vinnande lag, inte att arbeta mot diskriminering, men inkluderandet är precis vad som blir effekten när man använder sig av spelare som bryter normer och förväntningar. Ett vinnande lag genom att se idrottaren, se resultaten, inte stirra sig blind på utsidan. Typexemplet är pitchern Chad Bradford, som förbisetts av de stora lagen för att han kastar konstigt, men som får chansen att glänsa i Oakland A’s.

“How can you not be romantic about baseball”, säger Beane när Brand visar honom ett metaforiskt klipp där en överviktig catcher slår en homerun utan att veta om det. Det är då idrott är som bäst, när man kan få romantisera den genom de berättelser som uppstår vid varje stort mästerskap – och sällan är historierna så fängslande som under ett vinter-OS. Stephen Bradburys osannolika OS-guld 2002 när allt omkring honom samverkade för att ta honom till finalen, där alla motståndare sedan föll i sista kurvan. Anja Pärsons OS-brons i kombination i Vancouver 2010, taget dagen efter karriärens värsta krasch i samma störtloppsbacke. Eller varför inte Maria Rooths kärleksfyllda hyllning till lagkamraterna efter semifinalsegern mot USA i damernas ishockeyturnering i Turin 2006?

Det är svårt att inte bli romantisk när det gäller idrott.

Olympismen, den olympiska grundtanken som definierad i IOKs principförklaring, innebär kombinationen av atletiska förmågor med kultur och utbildning. Det är en fantastiskt vacker idé och målbild, ofta bortglömd i kampen om vinster, pengar och prestige. Min förhoppning inför OS i Sotji är att det är den grundtanken som kan få dominera sättet vi ser på idrotten och dess aktörer. Mångfald, inkluderande och de underbara berättelserna som förhoppningsvis i förlängningen kan förändra spelet.

Jonas Lindkvist

Foto: Aili Svensson Haglund

Filmer som nämns i inlägget:
Moneyball, Bennett Miller, 2011 (IMDb)

Trailer 

Moneyball:

Jonas Lindkvist på Twitter:

@khontext

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:4 + = 11