.Jorge_Contreras_Large

Igår var det 40 år sedan militärkuppen i Chile, där den folkvalde socialisten Salvador Allende störtades under ledning av general Augusto Pinochet. Vi bad Jorge Contreras, författare till boken Chile 11 september 1973 – Kuppen, terrorn och tragedin, att skriva om filmer som kan ge bättre förståelse för vad kuppen innebar.

Ända sedan militärkuppen den 11 september 1973 har det gjorts både spelfilmer och dokumentärer som på olika sätt visat upp Chiles största tragedi för omvärlden, och även om jag personligen var med om många av de här händelserna utgör filmerna ett slags bevis som bekräftade det som många av oss berättade om.

Det gör ont att se flera av de här filmerna, men de är nödvändiga för oss alla – och framför allt för kommande generationer. Vi människor har dåligt minne och det är viktigt att dokumentera historien gång på gång, och på olika sätt. För att människor ska förstå, för att inget annat land ska behöva uppleva något liknande i framtiden.

Jag föreslår därför flera av den internationellt kände, chilenske Patricio Guzmáns dokumentärfilmer. Han satt själv, liksom jag, som politisk fånge efter militärkuppen, och gick sedan i landsflykt. I första hand är han känd för sin trilogi The Battle of Chile (den första delen kom 1975), där han steg för steg visar den chilenska högerns och USA:s konspiration mot president Salvador Allende. Det finns också en fjärde film i serien, Chile, the Obstinate Memory (1997), och i samband med den chilenske diktatorn Augusto Pinochets arrestering i London 1998 gjorde han sedan The Pinochet Case (2001). Hans Salvador Allende kom 2004. Så, han har gjort många filmer man kan se för att bättre förstå vad militärkuppen innebar, och vad den inneburit sedan dess. Min favorit är The Battle of Chile, vars första del tillägnades filmens fotograf Jorge Müller Silva. Han hade kidnappats av diktaturens säkerhetstjänst i november 1974, tillsammans med sin livskamrat, skådespelerskan Carmen Bueno. Båda två tillhör de än i dag gruppen av ”försvunna” politiska fångar. De symboliserar också Chiles tragedi.

Guzmán brukar säga att en dokumentärfilm har samma betydelse för ett land som ett fotoalbum har för en familj – men på Chiles nationella television har inte en enda av hans filmer visats. Det är anmärkningsvärt. I Sverige däremot har flera av dem visats, både på SVT och på olika filmfestivaler.

Vad gäller spelfilm vill jag också nämna den kanske viktigaste för mig, och för många andra som arbetar med mänskliga rättigheter: den Oscarsnominerade Försvunnen (Costa-Gavras, 1982) med Jack Lemmon i huvudrollen. Filmen baseras på ett verkligt fall, där den amerikanske journalisten Charles Horman kidnappades av Pinochets säkerhetstjänst och försvann. Efter en lång kamp fick Charles pappa ta emot sonens döda kropp. Han hade mördats för att han visste för mycket om USA:s inblandning i militärkuppen. Det är en film man verkligen vill rekommendera i dessa dagar när USA av så många fortfarande hålls som en förebild när det gäller mänskliga rättigheter. Vi är tusentals här i Sverige som kan vittna om det motsatta. För mig och många andra är det som ett slag i ansiktet, ett hån.

Min egen tid i militärernas händer har jag dokumenterat i min bok Chile 11 september 1973 – Kuppen, terrorn och tragedin, som jag skrev i samband med 30-årsdagen av kuppen. Jag torterades och förnedrades bland annat på vår tidigare folkkära, numera ökända nationalarena Estadio Nacional i Santiago de Chile, där jag hade varit många gånger för att se fotboll. All denna misshandel hade lärts ut till de latinamerikanska militärerna vid USA:s School of the Americas, en skola känd och ökänd i hela världen som “mördarskolan”. Enligt läkarexpertis har vi som utsattes för tortyr fått skador för livet, och många dör i förtid av den fysiska och psykiska stress som tortyren orsakat. Men vi som överlevde de chilenska militärernas massmord kommer att fortsätta kräva sanning, rättvisa och upprättelse så länge vi lever.

Jorge Contreras

Foto: Biblioteca del Congreso Nacional de Chile 

Filmer som nämns i detta inlägg:
The Battle of Chile – The Insurrection of the Bourgeoisie, 1975 (IMDb)
The Battle of Chile – The Coup d’état, 1976 (IMDb)
The Battle of Chile – Popular Power, 1979 (IMDb)
Chile, the Obstinate Memory, 1997 (IMDb)
The Pinochet Case, 2001 (IMDb)
Salvador Allende, 2004 (IMDb)
Försvunnen, 1982 (IMDb)

Trailer Chile, the Obstinate Memory: 

Trailer Salvador Allende:

 Trailer Försvunnen: 

Läs mer om The Battle of Chile:
Wikipedia

 Läs mer av Jorge Contreras:
www.chile110973.com

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:× 6 = 12