JytteStor

I dag är det tio år sedan utrikesministern, och den av många förmodade blivande socialdemokratiska partiledaren, Anna Lindh mördades. Jytte Guteland är ledamot i Anna Lindhs Minnesfonds styrelse, projektledare på tankesmedjan Global Utmaning och socialdemokratisk debattör med ett förflutet som förbundsordförande för SSU. Vi bad henne att skriva om en film som representerade vad Anna Lindh betytt för henne. Hon valde teveserien Borgen (2010-). 

Statskvinnan, miljövännen, idealisten, realpolitikern och kvinnan med makt bland alla de grå kostymerna. Birgitte Nyborg Christensen i den danska tv-serien Borgen trollbinder publiken från första stund, då hon oväntat vinner en jordskredsseger och utnämns till Danmarks första kvinnliga statsminister. Hon är självklar i sitt ledarskap samtidigt som hon visar sig vanlig och mänsklig, inte minst när hon ställs inför de omöjliga politiska problem som politiker på toppositioner tvingas hantera.

Regissören Søren Kragh-Jacobsen har lyckats fånga politikens svårigheter, utan att förminska politikens kraft att förändra. Birgitte med sin idealism möter ofta en verklighet med tillsynes omöjliga vägval, men lyckas i denna labyrint av problem ändå lyfta fram de frågor hon vill driva och genomdriver viktiga reformer. Birgittes tid som statsminister skildrar flera politiska händelser som har verkliga förlagor i Nordens historia.

På samma sätt som hackern Lisbeth Salander i filmen Män som hatar kvinnor (Niels Arden Oplev, 2009) ger kvinnorna återupprättelse i den undre världen, ger Birgitte Nyborg Christensen kvinnorna självförtroende i maktens korridorer. När jag tittar på Borgen, tänker jag gärna att det är Anna Lindh som har fungerat som inspirationskälla till Birgitte. Smart, påläst, engagerad. Jordad i vardagen mitt i livet med familj och småbarn. Idealisten, som också kan läsa maktens språk och använda det. Vanliga människors självklara representant bland den anonyma maktmassan i grå kostymer. Så såg jag på Anna Lindh. Hon var på sätt och vis min fajter Lisbeth, och framförallt min beslutsföra Birgitte. Hon var den som gav mig värdigheten i att vara representerad och inte underordnad.

Jytte Guteland

Foto: Martin Adolfsson

Filmer som nämns i detta inlägg:
Borgen, (TV) 2010- (IMDb)
Män som hatar kvinnor, 2009 (Svensk Filmdatabas)

Trailer Borgen

 Trailer Män som hatar kvinnor:

Läs mer av Jytte Guteland:
www.jytteguteland.se

Jytte Guteland på Twitter:
@jytteguteland

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:+ 3 = 5