Kakan Hermansson_large

Kakan Hermansson är bland mycket annat konstnär, musiker, skribent och programledare i radio och TV. Hon berättar här om hur TV-serien Fingersmith (2005) stillat hennes hunger efter normbrytande kvinnoskildringar.

Att vara lesbisk feminist och älska allt vad kultur heter, är en kombination som sällan stillar ens hunger. Jag vill kunna njuta av skildringar av kvinnor, utan att för den delen behöva blanda in män, eller den manliga synen. Med stark påverkan av mainstreamporrens manliga och heterosexuell blick hamnar fokus i lesbiska filmer ofta ändå på andra saker än vad en hoppats på.

Att filmer ens ska klara av Bechdeltestet är en bedrift i dagens totalt manstillvända samhälle, men några enstaka filmer klarar liksom ALLT. När min favorit bok Fingersmith  av Sarah Waters blev till  film (eller egentligen miniserie) blir allt spännande. Inte bara språkar kvinnor med varandra, om varandra och utan att för den delen fokusera på män, dom ligger också med varandra, för sin egen njutnings skull. Detta förpackas i en överklassmiljö under 1860-talet, på ett slott med tillhörande klänningar, korsetter och kåthet. Överklassen möter underklassen, påstådd psykisk ohälsa möter ett hierarkiskt sjukvårdssystem, brustna hjärtan helas och går sönder igen. Och allt är lesbiskt! Det är som att komma till himlen och få bekräftat att Gud faktiskt är flata.

Kakan Hermansson

Foto: Irika Sandström

Filmer som nämns i detta inlägg:
Fingersmith, (TV) 2005 (IMDb)

Trailer Fingersmith:

Läs mer av Kakan Hermansson:
http://kakanhermansson.blogspot.se/
http://nojesguiden.se/kakan

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:8 − = 0