Karin_Bojs_Large

I veckan sammanträder FN:s vetenskapliga klimatpanel (IPCC) i Stockholm för att lägga fast och presentera nya slutsatser om klimatets förändring. Därför har vi bett ett antal personer att tipsa om film på temat “klimat”. En av dem är Karin Bojs, vetenskapsjournalist och författare med ett förflutet som Dagens Nyheters vetenskapsredaktör.

Jag minns hur jag blev avundsjuk på Al Gore. Vad hade han som inte jag hade? Just efter filmen En obekväm sanning (Davis Guggenheim, 2006) inträffade en ketchupeffekt. Varenda människa började engagera sig för klimatet. Några drabbades av vad de kallade ”klimatångest”. Vissa blev närmast religiöst uppfyllda av klimatfrågan, kunde knappt prata om något annat. Många gjorde rationella val och började sanera sina liv från fossila bränslen – isolerade huset, skippade bilen, minskade på flygresor och kött.

“Men mina artiklar i Dagens Nyheter då? Har ni inte läst dem?” Jag försökte påminna vänner och bekanta om att jag hade skrivit om precis den här forskningen i tio års tid. ”Tja, dina artiklar om klimatet kom liksom utströdda en och en. I En obekväm sanning var allt mer koncentrerat”, försökte en bekant förklara sina nyväckta insikter. Året därpå, 2007, fick Al Gore dela Nobels fredspris med FN:s klimatpanel IPCC.

Motvilligt måste jag erkänna att Al Gore har gjort en mycket stark film. Hans pedagogik är enastående. Själv brukar han lite anspråkslöst kalla filmen för en ”powerpointpresentation” och det är just vad det är. Ett föredrag om vad forskningen kan säga om sambandet mellan den globala uppvärmningen och människans utsläpp av växthusgaser. Ett mycket väl genomarbetat föredrag, med skickligt utförda illustrationer och animeringar, och diverse känsloframkallande avsnitt. Ibland lite väl mycket känslor för min smak. Han drar sina slutsatser för långt och skarvar en aning med vetenskapliga fakta. Till exempel får man intrycket av att orkanen Katrina kan förklaras med den globala uppvärmningen. Sanningen är att man knappast kan dra sådana slutsatser om en enstaka väderhändelse, även om orkaner väntas bli häftigare i framtidens varmare värld. Det finns en del andra smärre fel, men på det hela taget är En obekväm sanning en mycket bra introduktion till klimatfrågan.

Denna vecka sammanträder FN:s klimatpanel IPCC i Stockholm för att presentera första delen i sin femte stora rapport. På fredag ska de offentliggöra ett dokument som sammanfattar vad forskningen i dag kan säga om klimat och växthusgaser. Det blir sannolikt det viktigaste som kommer att sägas om klimatfrågan de närmaste sex åren. En obekväm sanning är ett bra sätt att förbereda sig för fredagen.

Karin Bojs

Filmer som nämns i detta inlägg:
En obekväm sanning, Davis Guggenheim, 2006 (IMDb)

Trailer En obekväm sanning: 

 

Mer av Karin Bojs:
http://karinbojs.se

Karin Bojs på Twitter:
@KarinBojs

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:− 4 = 3