Kawa_Large

Kawa Zolfagary är kommunikatör, författare och grundare av Vita Kränkta Män och Genusfolket. Apropå gårdagens avslöjande om romregistret bad vi honom skriva på temat diskriminering. Han valde att skriva om en dokumentär om hår. Svart hår.

När man hör “kemisk krigföring” tänker man kanske på Syrien, Vietnam och andra världskriget, men för svarta kvinnor i USA innebär det också kampen de för mot sitt naturliga hår. I dokumentären Good Hair (Jeff Stilson, 2009) visar komikern Chris Rock hur ett skadligt skönhetsideal får svarta kvinnor att ta till farliga kemikalier för att bli av med lockar, krull och afro. Det svarta håret anses vara fult, i stället ska man ha platt och rakt hår som vita kvinnor.

Chris Rock visar i dokumentären hur skönhetsidealet sprids av kvinnliga, svarta förebilder och framför allt visar han på miljardindustrin bakom produkterna som kvinnorna använder. Men det mest intressanta är inte hur idealen sprids och upprätthålls, om det ämnet har det både skrivits och filmats oändligt mycket. Det viktigaste är hur just det svarta är dåligt. Till och med farligt.

Det svarta håret, framförallt afrot, kopplas till politisk aktivism. Det är sällan skeva maktförhållanden och normer blir så tydliga som när en naturlig kropp anses vara politisk aktivism. Det påminner om en händelse här hemma i Sverige där en kvinna som inte rakat armhålorna fångades på bild av TV-kameror under Melodifestivalen. Bilden av henne spreds i sociala medier tillsammans med tusentals hatfyllda kommentarer om hur hon var ful, äcklig och en ”vidrig feminist”. Hennes enda brott var att hon inte rakade hår där det växte naturligt.

Good Hair och vår reaktion på de orakade armhålorna visar i högsta grad att kroppen är politisk – och att det gäller vissas kroppar mer än andras. Det kan handla om konkreta frågor, som en kvinnas rätt till sin egen kropp och abort, eller mer flytande frågor som vilka skönhetsideal som råder i vårt samhälle. Det är kvinnor som drabbas hårdast av dessa normer och en växande konservativ opinion, men även rasism spelar in.

Jag har svart hår och svart skägg. Jag gillar mitt svarta hår och mitt svarta skägg. Men mitt svarta hår och mitt svarta skägg leder till att jag får en del problem i mitt liv. Det leder till att jag misstänkliggörs på grund av mitt utseende, hela vägen från gatan till migrationsministern. Mitt utseende gör att jag blir stoppad av polisen, det gör att jag har svårare att få jobb och får glåpord kastade över mig. Det leder till att min kropp blir ett slagfält för politiska krafter. Mitt svarta hår och mitt svarta skägg hindrar mig från att fullt ut bli en del av Sverige. Mitt enda brott är att jag har den kropp jag föddes med. Hår spelar roll, och mitt hår är bra som det är.

Kawa Zolfagary

Foto: Oscar Stenberg

Filmer som nämns i detta inlägg:
Good Hair, Jeff Stilson, 2009 (IMDb)

Trailer Good Hair:

 

Mer av Kawa Zolfagary:
www.dodsmaskinen.se

Kawa Zolfagary på Twitter:
@Zolfagary

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:9 − = 7