Klara_Large

I dag tillkännages Nobelpriset i fysik. Vi bad Klara Bohlin Thysell, nybliven världsmästare i armbrytning, att skriva om film apropå en helt annan sorts fysik. Här berättar hon om filmerna som tagit henne genom både sjukdomar och mästerskap.

När jag började med boxning i sjuan kom drömmarna om att lyckas inom idrott tillbaka. Det kanske skulle gå ändå! Efter min första ovanliga diagnos i femman, sexan, och kobentheten som följde, hade jag liksom släppt de tankarna. Ungefär då gick Rocky-filmerna på TV, och snart stod hela boxen om underdogen som lyckas mot alla odds på hyllan för att ses om och om igen. Var det inte häftigt hur chansen han var nära att tacka nej till ledde till ett liv han aldrig hade kunnat föreställa sig? Och kärlekssagan, bland det finaste som gjorts på film! Adrian och Rocky passar som pusselbitar, trots att de är så olika. Det så äkta och så vackert, och alldeles lagom tafatt.

När det kommer till inspiration och motivation är det fullt tillåtet att välja och vraka och skapa sin egen mix – ingen och inget ska få stoppa dig där. Så jag ignorerar folks påpekanden om att matcherna är fejk och att allt är så klyschigt, Rockys resa genom de sex filmerna har både tagit mig genom prövande livssituationer och motiverat mig inför tuffare matcher. Jag vet inte hur många gånger jag sett till Balboa och hans nära för de bästa pepptalen.

Jag tycker om hur han inte kan fokusera rätt och prestera som han ska om han inte har fullt stöd från dem han älskar och bryr sig om. Jag tycker om hur han strävar efter att tävla och vinna av rätt anledningar. Det är alltid häftigare att följa dem som kämpar sig långt nerifrån och upp. Deras vinster och framgångar är större. Det är alltid häftigare att följa dem som når toppen på grund av sin erfarenhet och sin personliga styrka – och då inte bara den fysiska.

I nian valde jag bort boxningen för att i stället börja med armbrytning. Fram till dess hade jag kanske glatt mig åt Balboas framgångar och sett filmerna mest för skojs skull. Någon riktig “vinna eller förlora”-situation hade jag själv aldrig stått inför. Men med den nya sporten kom träningar, resor och tävlingar som blev större och viktigare och mäktigare. Två VM-brons på mitt första junior-VM! Filmerna var inte längre bara ett nöje, de blev en betydande del av uppladdningen. När jag skulle till EM i Moskva såg jag om Rockys resa dit, och hans kamp mot Ivan Drago (Dolph Lundgren) där. Senare, i december 2010, skulle jag ladda med hans Vegas-match mot Mason Dixon. Armbrytar-VM skulle äga rum på samma ställe.

Men jag kom aldrig till Vegas. I stället åkte jag in på en månadslång sjukhusvistelse efter en stroke, och skrevs ut med ett halvt synfält. Under sista gymnasieterminen var jag sjukskriven för återhämtning och rehabilitering. Jag såg igen till Rocky, för fler och större anledningar än tidigare. Redan efter första filmen har han fått tillräckligt med slag mot skallen för att inte se på höger sida – precis som jag hade det då – men det hindrade honom inte från att vara med i fem filmer till.

“It ain’t about how hard you hit, it’s about how hard you can get hit and keep moving forward, how much you can take and keep moving forward. That’s how winning is done!”, säger han. “It ain’t over til it’s over”. Det var definitivt inte över. Jag hade fortfarande två armar och så mycket annat kvar som jag aldrig förut varit så tacksam för.

Man kan välja att se saker positivt eller negativt, precis som man kan välja att se klichéerna i Rocky eller de budskap och teman som går igenom filmerna. Familj, kärlek, heder, att åldras, chanser, möjligheter, att ta vara på det man har, klass, respekt, attityd, fördomar, förebilder, kändisskap, uppoffring, vinst och förlust.

Hur många gånger har jag sett Rocky-filmerna? Tillräckligt många för att filmernas mäktiga soundtracks ska vara en viktig del av mina förberedelser inför en tävling. Tillräckligt många gånger för att det ska ingå i mina förberedelser att visualisera både Rockys vinster och mina egna.

Idag har det gått drygt tre år sedan sjukan, jag är 21 år och livet ser inte riktigt ut som jag tänkte mig. Det är bättre: jag har tagit mig långt inom idrotten jag älskar. “Going that one more round when you think you can’t… That’s what makes all the difference.”.

Klara Bohlin Thysell

Foto: Privat

Filmer som nämns i detta inlägg:
Rocky, John G. Avildsen, 1976 (IMDb)
Rocky II, Sylvester Stallone, 1979 (IMDb)
Rocky III, Sylvester Stallone, 1982 (IMDb)
Rocky IV, Sylvester Stallone, 1985 (IMDb)
Rocky V, John G. Avildsen, 1990 (IMDb)
Rocky Balboa, Sylvester Stallone, 2006 (IMDb)

Trailer Rocky: 

Trailer Rocky II:

Trailer Rocky III: 

Trailer Rocky IV:

Trailer Rocky V:

Trailer Rocky Balboa:  

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:6 + = 9