Kodjo Akolor_LargeSupervalår! Vi ringde upp Kodjo Akolor, komiker och programledare för Morgonpasset i P3, och pratade med honom om politik på film – och om att svenska politiker borde följa Matt Damons exempel och börja tala klarspråk.

“När jag tänker politik på film tänker jag direkt på Maktens män (George Clooney, 2011), en klassisk story om den goda killen som ger sig in i politiken med sina ideal och värderingar och sedan någonstans utmed vägen blir korrupt och inser att allt bara är skit. Ett spel. Den får en att reflektera över om och hur makt korrumperar, och vad det egentligen handlar om när man väl sitter i en maktposition. Hur är en ledare bakom stängda dörrar? Hur påverkar det en människa att nå dit? Det finns en risk att man går med på saker som man aldrig skulle ha gått med på tidigare. I den här världen blir det tillåtet att agera på ett visst sätt, det kanske till och med förväntas av dig – och då sluter man sig i ledet. Det tycker jag är intressant, för det väcker frågan hos en själv: Hur mycket brukar jag sluta mig in i ledet, och hur mycket bryr jag mig egentligen?

Där är ju också teveserien House of Cards (2013- ) ett lysande exempel. En riktigt bra film eller serie om politik ska antingen ge en känsla av att “Ah, shit vad viktigt det är med politik!” eller “Jag kan tänka mig att det är exakt så!”, och House of Cards är så… rå och brutalt ärlig. Briljant. Jag kan tänka mig att politiken till slut bara är ett enda stort torgspel där du har en åsikt som du inte kan stå fast vid, att det snarare handlar om hur mycket du är villig att kompromissa för att få din vilja genom.

Sedan finns det ju också exempel där man känner hopp och får tilltro till politiken, filmer som gör att man faktiskt tror mer på den och inser vikten av den. I The Adjustment Bureau (George Nolfi, 2011) finns det en scen som är så jävla bra – och som man skulle vilja se i verkligheten. Matt Damons karaktär, en politiker, går upp och ska hålla ett tal, och mitt i talet säger han ungefär “Vet ni vad? Det här är bullshit. Jag har inte ens valt den här slipsen jag har på mig själv. Den har blivit noggrant utvald åt mig av grupp specialistkonsulter som tagit fram siffror på att jag ska ha antingen en röd eller en blå slips.” Han släpper fasaden och blir ärlig, och säger bara något i stil med “Jag vill göra vårt land bättre. Punkt. Och det borde räcka, men allt det här är vad som krävs bakom kulisserna”.

Han häver ur sig alla de här sanningarna, och det blir en väldigt kraftfull scen – för där någonstans försöker man visa upp att den här ärligheten sällan finns i politiken. Och jag kan tycka att om man ska referera till svensk politik så är den ju fruktansvärt tråkig om man inte är politiskt intresserad. Det är så stelt och torrt, och det är väldigt få svenska politiker som talar klarspråk och säger exakt vad de tycker. Det borde räcka med att de gjorde det, och någonstans skulle de också vinna på det.”

Kodjo Akolor intervjuades av Emma Gray Munthe.

Foto: Mattias Ahlm

Filmer/serier som nämns i inlägget:
Maktens män, George Clooney, 2011 (IMDb)
House of Cards (TV), 2013- (IMDb)
The Adjustment Bureau, George Nolfi, 2011 (IMDb)

Trailrar:

Maktens män:

House of Cards:

The Adjustment Bureau:

Kodjo Akolor på Twitter:

@KodjoAkolor

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:× 6 = 36