Kurdo_Baksi_large

Kurdo Baksi är chefredaktör för antirasistiska tidskriften Svartvitt och uppvuxen i Stockholmsförorterna Tensta, Rinkeby, Kista och Husby. Här skriver han om den senaste tidens oroligheter och Spike Lee’s film Do the Right Thing (1989).

I förra veckan upplevde Sverige ganska våldsamma dagar. Ungdomar i ett antal ekonomiskt svaga förorter, främst i Stockholm, eldade upp bilar, skolor och stenade poliser, brandmän och ambulanspersonal. Vad handlade det egentligen om? Fattigdom, utanförskap, segregation, arbetslöshet, trångboddhet och hopplöshet? Eller var det så enkelt som att maktlösa ungdomar vill bekämpa makten, som Public Enemy sjunger ”Fight the power”?

För övrigt är ”Fight the power” inledningsmusiken till den amerikanska filmen Do the Right Thing, av regissören Spike Lee. I denna film får vi följa pizzabudet Mookies dag i ett kvarter i Brooklyn: fattigdom, rasism, trångboddhet, maktlöshet.

Och precis som i Husby krävs det inte mycket för att bortglömda och sysslolösa ungdomar ska explodera. En dispyt på Sals Famous Pizzeria urartar rejält med polisbrutalitet i centrum.

Om vår statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask vill förstå de senaste ungdomskravallerna, som kan ha startat på grund av polisen skjutit ihjäl en oskyldig 69-årig man, bör de genast ägna 120 minuter åt Do the Right Thing.

Det är en mycket lärorik film!

Kurdo Baksi

Foto: Arif Zerevan

 

Film som nämns i detta inlägg:

Do the Right Thing, 1989 (IMDb) 

 

Trailer:

Do the Right Thing

 

Mer om Kurdo Baksi:

http://svartvitt.se/

 

Kurdo Baksi på Twitter:

@KurdoBaksi

 

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:9 + 7 =