Lars_Karlsson_Large

I veckan träffas FN:s vetenskapliga klimatpanel (IPCC) i Stockholm för att lägga fast och presentera nya slutsatser om klimatets förändring. Därför har vi bett ett antal personer att tipsa om film på temat “klimat”. Lars Karlsson är professor i datavetenskap vid Örebros universitet, och en av skribenterna på Uppsalainitiativet – en blogg vars syfte är att sprida kunskap i klimatvetenskapliga frågor. Han valde att skriva om ett postapokalyptiskt mardrömsscenario.

Ett öde, förtorkat landskap, nästan tomt på liv. Några få överlevande kämpar om de sista kvarvarande resurserna. Det är förutsättningarna för filmen Mad Max: The Road Warrior (George Miller, 1981) med en ung Mel Gibson i huvudrollen. När filmen kom kopplade man den inte till klimatförändringarna, de hade inte ännu nått det allmänna medvetandet och var ärligt talat inte så synliga ännu. Så här i efterhand ser man att klimathotet passar närmast perfekt ihop med det samhällssammanbrott, orsakat av oljebrist, som utgör filmens postapokalyptiska inramning. I grunden handlar det om vårt farliga beroende av fossila bränslen, och den australiska öknen är ett perfekt val av miljö.

”Ge mig er pump, oljan, bensinen, och hela anläggningen, så ska jag låta er leva”, ropar Humungus (spelad av Kjell Nilsson från Göteborg). Hans rop är ett eko av vår egen osläckbara törst efter fossila bränslen, och vår egen brutala själviskhet gentemot kommande generationer. Filmen kulminerar i en våldsam tankbilsjakt på ökenvägar, men tankbilen är bara ett lockbete: den är full med sand.

Australien, filmens ursprungsland, drabbades i januari av en värmebölja som överträffade allt som har uppmätts i landet tidigare. I en hel vecka låg den genomsnittliga temperaturen över 39°C. Stora områden eldhärjades. Trots detta har man i Australien nyligen tagit ett bestämt steg på vägen mot The Road Warrior. Man har valt en regering som slaktar program som handlar om klimatförändringarna och om förnyelsebara energiformer. Humungus har kommit närmare.

Lars Karlsson

Foto: Örebro universitet

Filmer som nämn i detta inlägg:
Mad Max: The Road Warrior, George Miller, 1981 (IMDb)

Trailer Mad Max: The Road Warrior:

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:6 − 2 =