Lena_Adelsohn_large

Lena Adelsohn Liljeroth är sedan 2006 Sveriges kulturminister. I detta inlägg skriver hon om jämställdhet med avstamp i filmen Hip Hip Hora! (Teresa Fabik, 2004).

Hip Hip Hora! är en svensk ungdomsfilm från 2004, och ett bra exempel på en feministisk film som både beskriver en sorglig verklighet men som också kan göra skillnad. Filmen är gjord av Teresa Fabik och handlar om 13-åriga Sofie och hennes vänner.

Att börja högstadiet markerar en tydlig skiljepunkt i livet, ett kliv in i en kommande vuxenvärld. Sofie ser fram mot att få nya kompisar och få gå på häftiga fester. Men det blir inte som hon tänkt sig. Istället dricker hon för mycket, blir utnyttjad och förnedrad. När bilder på den halvnakna Sofie börjar spridas på skolan tar flera kompisar avstånd från henne och uttrycket ‘hora’ hörs allt oftare. Sofie är nära ett sammanbrott – men bestämmer sig en dag för att slå tillbaka.

De unga tjejer jag tog med på filmen kommenterade efteråt: ‘Det är precis så här det är!’ Filmens styrka är att Sofie inte gör sig till offer.

Lena Adelsohn Liljeroth 

Foto: Regeringskansliet

 

Film som nämns i detta inlägg:

Hip Hip Hora!, 2004 (Svensk Filmdatabas)

 

hip_hip_hora

 

Mer om Lena Adelsohn Liljeroth: 

Regeringskansliet

 

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:4 × = 32