Lina_Thomsgard_large

Lina Thomsgård är PR-konsult och grundare till Rättviseförmedlingen. I detta inlägg skriver hon om jämställdhet i anslutning till filmen Grease (Randal Kleiser, 1978).

En kulört highschoolbomb från året jag föddes, som mitt i allt det tramsiga sjungandet (älskar dock det tramsiga sjungandet) och den stereotypa kärlekssagan där flickan Sandy till slut måste göra om sig för att få pojken Danny, ändå lärde mig någonting om mig själv, och min syn på att vara tjej. Kanske att en hårdnackad rektor kan vara kvinna, precis som en excentrisk bilmekaniker (Mrs Murdock!). Att kvinnlig transformation på film inte behövde handla om att ful arg flicka skulle bli ren, vän och fin, som i alla andra filmer jag sett. (Kamma håret från ansiktet, sätt på en ljus fin klänning, le lite bara och voilá, POPPIS!).

I Grease gick den heliga, städade flickan till slut och blev fräsig istället, med smink, skinnpaj och cigaretter. Free at last, eller kanske bara full i fan. Grease sa att jag fick leka min identitet, vem jag ville vara, jag fick välja själv. Pink Ladies lärde mig att tjejgäng är minst lika häftiga som killgäng, T Birds att pojkar också är fåfänga och osäkra och att mansrollen verkar vara ett helvete, den med. Och Rizzo lärde mig att tjejer får vara arga och kåta.

Åh, Rizzo. Den bitska, krassa, roliga, korthåriga bossen Rizzo. Som klättrar ner för stupröret från tjejfesten för att få ha lite kul med boysen. Som blir på smällen men går på skoldansen ändå. Som häller milkshake på idioten som gnäller på hennes humör. Som sjunger, inte alls lika fint som de andra men hon sjunger ändå, om att hon trots allt det tuffa kan både känna och gråta. Tack Rizzo, för att du var tvär och avvikande i en syltsöt masspsykos till tonårsfilm som jag såg minst en miljon gånger för mycket. Tack för att du fick mig att vilja vara du.

Sandy: He was sort of special.
Rizzo: There ain’t no such thing.

Lina Thomsgård

Photo: Frida Sjögren

 

Film som nämns i detta inlägg:

Grease, 1978 (IMDb)

 

Trailer Grease: 

 

Läs mer om filmen:

www.collegefashion.net/inspiration/inspired-by-grease

 

Mer om Rättviseförmedlingen:

rattviseformedlingen.se

www.facebook.com/rattviseformedlingen

 

Lina Thomsgård på Twitter: 

@LinaT

Rättviseförmedlingen på Twitter:

@rattvise

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:+ 5 = 10