Linda Skugge_Large“Daenerys, får jag och mina döttrar vara med i din armé?” I morgon är det den 8 mars, internationella kvinnodagen. Linda Skugge, producent på Teater Brunnsgatan Fyra och författare, skriver om 00-talets döttrar och deras förebilder.

Jag har gott hopp om 00-talets döttrar som nu växer upp framför oss. Med förebilder som Katniss Everdeen i Hunger Games (Gary Ross, 2012) och Katsa från Kristin Cashores snart filmatiserade Graceling-trilogi kryssar våra döttrar ut i världen som starka och självklara överlevare. Katniss står upp för sin älskade lillasyster Primrose och får folket att göra uppror. När Katsa får formulera det själv säger hon att hennes ”talang” är att överleva, inte döda.

Tris i filmaktuella Divergent har växt upp som en av De osjälviska, men väljer De modiga när hon är 16. Hennes största tillgång för våra döttrar är hennes naturliga sätt att se på kärlek. Här spelas inga spel, hon låtsas inte vara ointresserad av Four för att han ska bli intresserad och hon sysslar inte med svartsjukedraman. Tris är sig själv hela vägen. Gillar hon Four så säger hon det. Vill hon röra vid honom eller att han rör vid henne så visar hon det. Hon är fullständigt självklar.

Lilla Arya i Game of Thrones (TV, 2011- ) är inte ett dugg intresserad av att bli drottning utan klär sig som en pojke, övar fäktning med sin vän slaktarens son och avväpnar enkelt den flera år äldre kronprinsen. Hennes käraste ägodel är the needle, svärdet.

I Game of Thrones finns också den fantastiska Daenerys, den dothrakiska kahleesin (drottning), som hämnas sin tyranniske bror och lär sin man hur hon vill tillfredsställas sexuellt, på hennes villkor. Hon är inte enbart en modern hbt-kvinna och tar sin hovdam som älskarinna, hon skaffar inte bara ett utan tre barn ensam. De är inte ens människor, utan drakungar.

“I volunteer!” vill jag likt Katniss skrika, till Daenerys. Får jag och mina döttrar vara med i din armé?

Linda Skugge

Foto: Andreas Dienert

 

Filmer som nämns i inlägget:

Hunger Games, Gary Ross, 2012 (IMDb)
Kommande Graceling, Piers Ashworth (IMDb)
Kommande Divergent, Neil Burger, 2014 (IMDb)
Game of Thrones (TV), 2011- (IMDb)

Trailrar:

Hunger Games

Divergent

Game of Thrones

Mer av Linda Skugge:
lindaskugge.se

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:5 × = 30