Linne Kruse Ha

Kristna värdepartiet, vars huvudfråga är att införa abortförbud, ställer upp i riksdagsvalet i september. I dag skriver Linn Kruse Hagelberg och Helena Bergman, sjuksköterskor på en kvinnoklinik på ett av Stockholms storsjukhus, om film, abort och kriget mot kvinnors rättigheter.

Få kan ha undgått att ta del av den senaste tidens mediastorm kring aborter. I debattartiklar och kommentarsfält sticker abortmotståndare fram sina trynen och ifrågasätter kvinnors lagliga rätt att välja abort. Värdekonservativa organisationer och partier får ökat stöd för att föra fram sina åsikter. Det är därför viktigare än någonsin att stå upp för kvinnors rättigheter.

Cristian Mungius 4 månader, 3 veckor och 2 dagar (2007) handlar om studenten Otilia som hjälper sin vän Gabita att genomgå en illegal abort i Rumänien, och skildrar den utsatthet och hjälplöshet som medföljer ett förbud mot aborter. Gabita och Otilia är medvetna om att de tar en oerhörd risk – om de upptäcks riskerar de fängelse – men för dem finns inget annat alternativ. När abortören kräver att de båda kvinnorna betalar aborten med sex tvingas de underkasta sig honom. De har ingen annanstans att vända sig och ser därför inte någon annan utväg.

Abortören dukar upp sina instrument på ett smutsigt hotellbord, för in en sond i Gabitas underliv och går. Trots den grava risken för infektioner och livshotande blödningar lämnas kvinnorna med upprepade förmaningar om att inte tillkalla hjälp om något händer. Ensamma på hotellrummet väntar de på att aborten ska slutföras utan något som helst skydd om komplikationer skulle tillstöta. ”Vi ska aldrig prata om det här igen, okej?” säger Otilia när allting är över.

Den desperata situation Gabita befinner sig i må kännas främmande när vi tittar till vår svenska abortlagstiftning. Men sanningen är att det är farligt att luta oss tillbaka och tro att vi själva aldrig skulle behöva riskera fängelse eller våra liv vid en oönskad graviditet. Diskussionen kring inskränkande av aborträtten är ständigt pågående och får inte viftas bort som något vi inte behöver engagera oss i. Ingen lagstiftning i världen kommer att leda till att antal utförda aborter minskar, i stället kommer antalet skadade och avlidna kvinnor att öka. Precis som 4 månader, 3 veckor och 2 dagar visar öppnar ett förbud mot aborter upp möjligheten för en svart marknad som utnyttjar kvinnors utsatthet. Vi får inte vända bort blicken. När kriget mot kvinnors rättigheter trappas upp måste vi stå längst fram och aldrig sluta kämpa emot.

Linn Kruse Hagelberg och Helena Bergman

Foto: Privat

Filmer som nämns i inlägget:
4 månader, 3 veckor och 2 dagar, Cristian Mungiu, 2007 (IMDb)

Trailer 4 månader, 3 veckor och 2 dagar:

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.

You must be logged in to post a comment.