Lisen_Large

Pest eller kolera? När Lisen Arnheim Dahlström, forskare och epidemiolog på Karolinska Institutet, skriver om epidemier på film blir det en blanding av hisnande realism och romantisk kolera.

Epidemier på film framställs ofta som science fiction. Vetenskapsmän i rymddräkter har fått i uppdrag att rädda världen från virus eller bakterier. Blod sprutar ur munnar och folk dör, panik uppstår men vetenskapen segrar till sist och det elaka viruset dör. Tänk Outbreak – i farozonen (Wolfgang Petersen, 1995). Kanske springer en långbent Milla Jovovich runt med vapen i högsta hugg, som i Resident Evil (Paul W S Anderson, 2002). Zombies härjar, blod sprutar men Milla segrar till sist. Visst, det finns en viss spänning i den typen av filmer, men som nördig forskare och epidemiolog tycker jag att det är mer spännande när epidemier framställs i en mer verklig dager. Ett aggressivt virus som sprids i raketfart världen över kräver inte pangpang och sci-fi för att bli skrämmande. Contagion (Steven Soderbergh, 2011) visar med en nästan dokumentär känsla just ett sådant scenario. I ett mycket långsamt tempo får man följa personliga tragedier och smittspårning världen över. Resultatet var det mest verklighetstrogna jag har sett hittills i genren, och när min son vaknade med hög feber dagen efter att jag hade sett den fick jag i några sekunder känslan av att nu händer det på riktigt.

Jag är nu inte bara intresserad av infektioner, jag är också en obotlig romantiker. Vad kan då bli bättre än filmer där man kombinerat kärlek och epidemier? I dem verkar kolera vara sjukdomen att föredra. Kärlek i kolerans tid (Mike Newell, 2007) med Javier Bardem handlar visserligen mer om evig kärlek än om kolera, och utspelar sig under en tid när kolera nästan var mer endemisk än epidemisk. En annan bok/film som använder koleran som ingrediens i en sorglig kärlekshistoria är Kärlekens slöja (John Curran, 2006) med Edward Norton och Naomi Watts. Hjälten, en brittisk läkare, hämnas sin frus otrohetsaffär genom att tvinga henne med sig till en avlägsen kinesisk by där kolera brutit ut. Där kommer de närmare varandra, men…

Epidemier, pandemier och endemier orsakade av infektioner är fascinerade och skrämmande. Det är nästan obegripligt att förstå hur något som är osynligt för blotta ögat kan orsaka stor förödelse. I vår trygga del av världen har vi nästan glömt bort hur farlig en infektion kan vara tack vare våra vacciner och antibiotika. Men 2008 dog ändå, enligt WHO, 12 000 000 på grund av infektioner. Epidemier kan vara läskiga på film, men de är nog så hemska även i verkligheten.

Lisen Arnheim Dahlström

Foto: Stefan Zimmerman

Filmer som nämns i detta inlägg:
Outbreak – i farozonen, Wolfgang Petersen, 1995 (IMDb) 
Resident Evil, Paul W S Anderson, 2002 (IMDb) 
Contagion, Steven Soderbergh, 2011 (IMDb) 
Kärlek i kolerans tid, Mike Newell, 2007 (IMDb)
Kärlekens slöja, John Curran, 2006 (IMDb) 

Trailer Outbreak- i farozonen: 

Trailer Resident Evil

Trailer Contagion:

Trailer Kärlek i kolerans tid:

Trailer Kärlekens slöja: 

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.

You must be logged in to post a comment.