Maryam_Ebrahimi_Large

I veckan börjar Stockholms filmfestival. Med anledning av att deras spotlight-tema i år är “Frihet” har vi bett ett antal personer att skriva om film på samma tema. En av dem är Maryam Ebrahimi, en av regissörerna bakom dokumentären Frihet bakom galler (Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestani, 2013) .

Jag var sju år gammal när jag såg Spartacus (Stanley Kubrick, 1960) för första gången. Vi var hemma hos min faster och de hade precis införskaffat en Beta video-spelare. De bjöd hela släkten hem till sig och tillsammans upplevde vi en filmvisning i hemmet för första gången. På den tiden i Iran var det förbjudet att äga egen videospelare. Enligt islamisk lag var alla aktiviteter som uppmuntrade västerländsk kultur totalt förbjudna. Filmer var naturligtvis en av dessa provokationer, även om de var svartvita och gamla. Det var en oförglömlig upplevelse att se en film om människors kamp för frihet i en situation där vi själva var ofria.

Jag var för liten för att förstå hela historien bakom filmen. Ändå minns jag väldigt tydligt hur imponerad jag blev när alla slavarna sträckte upp sina händer mot himlen och skrek ”I am Spartacus!”. Det var en solidaritetshandling för att stoppa jakten på Spartacus, deras frihetsledare. Efter många år tänker jag fortfarande på den scenen – på hur vi människor ibland offrar våra liv för att få en gnutta frihet.

30 år senare, när jag arbetade med dokumentärfilmen Frihet bakom galler i Afghanistan, fick jag uppleva samma kamp för frihet.

40 kvinnor var tillsammans med sina barn inlåsta och dömda för något som kallas moralbrott. Ett brott som i deras fall handlade om desperata försök att rädda sig från att bli mördade av våldsamma män i deras omgivning.

Kvinnorna i fängelset var bara några få av miljontals afghanska kvinnor som uppmuntrar till, och riskerar sina liv för, frihet och kärlek. Jag minns hur de i sitt lilla kollektiv stöttade varandra. De står för något som är totalt förbjudet i deras samhälle, ett samhälle som praktiserar kvinnoslaveri i modern tid.

Nej! Att dö för frihet är inte bara en historia i filmer. Det har varit en kamp genom hela mänsklighetens historia.

Maryam Ebrahimi

Foto: Privat

Filmer som nämns i detta inlägg:
Spartacus, Stanley Kubrick, 1960 (IMDb) 
Frihet bakom galler, Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestani, 2013 (Svensk Filmdatabas)

Trailer Spartacus: 

Trailer Frihet bakom galler: 

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:5 × 3 =