Mia_Sydow_Large

På söndag har Carl XVI Gustaf suttit på tronen i 40 år. Vi bad Mia Sydow Mölleby – riksdagsledamot (V) och ordförande i Republikanska föreningen – att skriva om en film som på något sätt har en koppling till jubileet. Hon valde två animerade kortfilmer.

Det finns gott om filmer som på olika sätt skildrar svensk och övrig europeisk kungahistoria. Många av dem belyser de enskilda monarkernas person satta i ett historiskt sammanhang, men det är ytterst få som egentligen belyser monarkins funktion. De blir mest som biografier bland andra. Personligen är jag inte särskilt road av den typen av filmer, men det betyder inte att jag inte ser filmer som handlar om kungahusen.

Min favorit är en alldeles underbar animerad kortfilm som heter Kungliga kalamiteter (Ulla-Carin Grafström, 2001). Jag var med på världspremiären på Folkets Hus i Hallsberg. Det är verkligen en kortfilm, knappt 6 minuter lång, publiken skrattade och jublade och krävde omedelbart att få se den igen. Jag kommer inte ihåg hur många gånger filmen visades den kvällen.

Kungliga kalamiteter skildrar monarkernas arbetsmiljöproblem på ett roligt sätt, och filmens form blir också en bra kommentar till den svenska monarkin. Inledning och eftertexter tar lika lång tid som själva filmen. Ganska mycket som den svenska monarkin: lyxig förpackning och väldigt lite verkligt innehåll. Sedan gör både det faktum att den är animerad och själva innehållet att filmen tangerar sagan – och dit tycker jag att monarkin borde förpassas. Den som har en annan syn på monarkin kanske kan läsa in något annat i filmen, rolig är den i alla fall.

Ulla-Carin Grafström har gjort fler animerade filmer som handlar om kungahuset. Bland annat Hem ljuva hem (1997) som belönades med en Guldbagge.

Mia Sydow Mölleby

Foto: Sveriges Riksdag

Filmer som nämns i detta inlägg:
Kungliga kalamiteter, 2001 (Svensk Filmdatabas)
Hem ljuva hem, 1997 (Svensk Filmdatabas)

Se Kungliga kalamiteter:

Se Hem ljuva hem:


Republikanska föreningen på Twitter:
@RepF

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:1 + = 7