Mikael Wolf_large

Michael Wolf är VD och koncernchef på Swedbank och delar i detta inlägg med sig om sina tankar kring finanskrisen 2008 med filmerna Margin Call (J.C. Chandor, 2011) och En oväntad vänskap (Olivier Nakache och Eric Toledano, 2011) samt dokumentären Inside Job (Charles Ferguson, 2010) som utgångspunkt.

Vad är filmens roll? Det enkla och självklara svaret är väl att det inte är en roll utan flera. I alla tider har film varit ett slags spegel av samtiden som möjliggjort fördjupning, förståelse och kanske också en känslomässig relation till utmaningar och samhällsfrågor.

Men ta finanskrisen, alltså den som exploderade 2008, som exempel. Vilka är filmerna som fördjupar, som gör att vi förstår mer av vad som hände och händer och som skapar något slags relation till just detta? Det är klart att jag ser filmer som speglar det här skeendet och den här tiden med andra ögon än de flesta andra, sannolikt är jag mer kritisk till detaljer, repliker…

Det finns två verkligt bra filmer om den senaste finanskrisen, inte för att alla detaljer är rätt, men för att de är bra filmer. Den ena är Margin Call där vi följer ett team investmentbankers under ett oerhört intensivt dygn. Det är en thriller som är svår att släppa med ögonen för en sekund, men Margin Call är något mer när den beskriver ett tillstånd där bollandet med pengar och värdepapper närmar sig en helt fiktiv värld, en värld som producerar noll, men genererar miljarder, åt en del.

Margin Call skildrar konsekvenserna av en skenande girighet, lite där Wall Street (1987) av Oliver Stone slutade, om någon nu minns den. Det är stort skådespel, med en rad fantastiska skådespelare. Dokumentären Inside Job av Charles Ferguson är något helt annat. Här krävs kanske inte mer av förkunskaper, men definitivt att man tycker att ämnet är intressant.

Trots sina olikheter finns det en sak som förenar Margin Call och Inside Job, att när människor är för lika, tänker för lika, agerar de också för lika. Därför är, för min del åtminstone, den bästa filmen på länge En oväntad vänskap. Den visar på det verkliga värdet av olikheter. Se den och förstå att just olikheter är det som gör skillnad, i positiv mening.

Michael Wolf

Foto: Jenny Hallengren

 

Filmer som nämns i detta inlägg:

Margin Call, 2011 (IMDb)

Inside Job, 2010 (IMDb)

En oväntad vänskap, 2011 (IMDb)

Wall Street, 1987 (IMDb)

 

Trailer Margin Call:

Trailer Inside Job: 

Trailer En oväntad vänskap:

Trailer Wall Street: 

 

Läs mer om Michael Wolf:

Swedbank.se

1 Comment

 1. Fredrik Holmberg
  June 15, 2013

  Sympatiskt att du lyfter fram just “Margin Call” för att beskriva den tid vi lever och den finansvärld som styr den globala ekonomin. Då filmen “Margin Call” kom till Sverige skrev vi en liten blänkare om hur bra den är för gymnasieskolan. En mycket viktig film som väldigt pedagogiskt beskriver svåra sammanhang som ofta berörs ytterst flyktigt i nyhetsflödet. Flera av dina formuleringar om den finansvärld du arbetar inom hade jag inte väntat mig av en bankman.

  Nedan Filmpedagogernas inlägg om filmen:
  http://filmpedagogerna.wordpress.com/2012/03/18/anvand-margin-call-i-undervisningen-och-diskutera-ideal-etik-varderingar-och-mycket-mycket-mer-med-dina-elever/

  Reply
Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:− 3 = 4