Mikael_Eriksson_large

Dr. Mikael Eriksson är forskare i freds- och säkerhetspolitik vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), och doktorerade vid statsvetenskapliga institutionen i Florens (The European University Institute). Här tipsar han om Struggle over the Nile, en Al Jazeera-producerad dokumentärfilm i tre delar som kan ge andra perspektiv på det som sker i Egypten just nu.

I dagar, veckor, månader och år har vi nu kommit att bevittna de arabiska revolternas tillblivelse och möjliga fall. Vart den politiska utvecklingen är på väg är svårt att sia om. De flesta bedömare togs på sängen i och med att despoterna Ben Ali (Tunisien), Muhammed Kdaffi (Libyen) och Hosni Mubarak (Egypten) hastigt föll bort från maktens korridorer efter folkliga protester. Än mer snopna har politiska bedömare blivit i och med att dikaturens hårda nävar har verkat kunna slå sig tillbaka.

Särskilt oroväckande är utvecklingen i Egypten. Sommaren 2013 har präglats av våldsamheter på Kairos gator och landet är på väg emot inbördeskrig. Hur kan vi förstå det som händer? Att sätta fingret på gatans logik är svårt. Våld föder nytt våld, en tragisk logik som Egyptens mäktiga historia vittnar. Ett försök är dock att lägga fokus på en grundläggande konfliktorsak som tar sig många yttringar i hela Mellanöstern, nämligen kampen om resurser. Att ha och inte ha.

Den kanske allra viktigaste resursen som bidrar till att situationen delvis ser ut som den gör, men som sällan diskuteras i media, är den om vatten. I Afrika och Mellanöstern finns få större vattenådror, och en av de allra viktigaste är Nilen. Den ger liv och frukt åt hundratusentals människor. Nilen gör ingen skillnad på fattiga och rika. Med klimatförändringarnas stigande temperaturförhöjningar blir kampen om färskvattnet allt viktigare. Nilen har i så motto även kommit att bli en krutdurk.

Kampen över Nilens vatten är även temat för en dokumentärfilm i tre delar som producerats av Al-Jazeera. Dokumentären är mycket intressant då den genom dess pedagogiska upplägg och historiska klipp försöker besvara hur Nilens vatten sedan århundraden varit säkerhetspolitiskt eftertraktat. Genom intervjuer med olika regionala aktörer och forskare beskrivs hur regionala stormakter, politiska ledare och vanligt folk kommit att använda vattnet för sin överlevnad. Dokumentären vittnar även om vilken roll Nilen kommer att få för Egyptens fortsatta överlevnad som stat och nation. Vattenfrågan är kanske den viktigaste säkerhetspolitiska frågan för landet och området under de närmsta hundra åren. En fråga som överskuggar den dagliga utveckling vi nu ser i landet.

Slutligen. De demokratiska frön som med den arabiska våren såtts i regionen är i fara. Rikligt med vatten behövs för att dessa en dag ska få växa och blomma ut.

Jag rekommenderar även följande film på temat folkliga protester för att fälla diktaturer: Orange Revolution (Steve York, 2007).

Mikael Eriksson

Foto: Totalförsvarets forskningsinstitut

Filmer som nämns i detta inlägg:
Struggle over the Nile (Aljazeera)
Orange Revolution, 2007 (IMDb)

Trailer Struggle over the Nile

Trailer Orange Revolution

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:× 6 = 6