Niklas DahlinI fyra dagar existerade nättjänsten Lexbase, vars affärsidé var att låta användare enkelt söka och hämta domar. Sedan stängde internetleverantören Bahnhof ner sidan. Sedan dess har debatten handlat om huruvida tjänsten bröt mot lagen, och om Bahnhof gjorde rätt. I dag kopplar Niklas Dahlin, reporter på Ny Teknik, Lexbase till film.

Någon gång under slutet av 1980-talet såg jag Terry Gilliams Brazil (1985) på en filmstudiokväll i en liten norrlandshåla. Den gjorde stort intryck. Man kan gräva bittert satirguld i varje scen, i en film där en allseende diktatur och dess byråkrati tuggar i sig den välmenande huvudpersonen Sam Lowry. Makten använder ganska enkel teknik för sitt förtryck, datorterminalerna låter som skrivmaskiner. Principen är dock densamma oavsett tid och teknologi: i en demokrati måste människor kunna kommunicera fritt – men inget lämpar sig så väl för förtryck som kommunikationsteknik.

För oss, just nu, är det internet som skrämmer och lockar. Vi förfasar oss över att statliga organisationer hackar och tjuvlyssnar på allt från diplomater till journalister, men det är inte nytt. Bara Brazil-tänkande i ny tappning. Men, med skillnaden att ny teknik gör snokandet enkelt. Information om oss kan samlas in automatiskt och resultatet kan spridas blixtsnabbt. Ibland är det staten som övervakar och förtrycker, men inte sällan är det vanliga människor som gör jobbet.

Här i Sverige försökte en grupp entreprenörer starta tjänsten Lexbase. Den gjorde brottsdömda svenskar och deras domar sökbara, även på kartan. För en liten avgift kunde vem som helst kontrollera sina grannar, kollegor, anställda och svärföräldrar. Informationen som användes är offentlig. Vem som helst kan gå till tingsrätten och begära ut domar, men tillgängligheten och skalan gjorde Lexbase till ett etiskt snedtramp. Det fanns många brister som gjorde att oskyldiga hängdes ut, och man kan ifrågasätta nyttan av att personer som avtjänat sitt straff blir utpekade.

Lexbase misslyckades den här gången. Internetleverantören Bahnhof såg tjänsten som en fara för användarna snarare än en gåva till demokratin och stängde servrarna efter ett par dygn. Integritetsproblemet var för allvarligt. Det kan ses som ett lyckligt slut.

Det som driver tjänster av den här typen är nyfikenhet, eller mindre generöst: viljan att snoka på grannarna. I Fönstret åt gården (Alfred Hitchcock, 1954) är resultatet gott. James Stewart räddar Grace Kelly och de avslöjar en mördare. Fritz Langs M (1931) kanske är en bättre jämförelse med Lexbase. Där tröttnar yrkeskriminella på frågvisa poliser som inte kan hitta barnmördaren Beckert, och fångar honom själv med hjälp av ett lågteknologiskt spaningsnätverk bestående av tiggare. Det slutar nästan med lynchning.

I Brazil:s värld skulle staten förstås inte tillåta någon privatspaning, men älska om medborgarna tjallade på varandra. Det är den tragiska verklighet som skildras i De andras liv (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006). Det är en av de främsta filmerna om statligt sanktionerad övervakning, där det enda orealistiska är att den tjuvlyssnande Stasi-agenten inte i sin tur avlyssnas av en annan Stasi-agent.

På film är samspelet mellan tekniken och demokratin ofta rörigt. En del filmer, som Minority Report (Steven Spielberg, 2002) och Gattaca (Andrew Niccol, 1997), spelar på skräcken att vara övervakad, förföljd och granskad i hemlighet. Andra kittlar med tanken på att du kan vara den som sitter bakom kikaren, osedd, med en direktlänk in i någon annans liv. Ytterligare andra, som Hackers (Iain Softley, 1995), ligger någonstans mitt i fältet och antyder att det går att göra motstånd mot antidemokratiska krafter genom att ta till sig tekniken. Det blir spännande att se vad filmskaparna gör med Edward Snowdens liv.

Niklas Dahlin

Foto: Jörgen Appelgren

Filmer som nämns i inlägget:
Brazil, Terry Gilliam, 1985 (IMDb)
Fönstret åt gården, Alfred Hitchcock, 1954 (IMDb)
M, Fritz Lang, 1931 (IMDb)
De andras liv, Florian Henckel von Donnersmarck, 2006 (IMDb)
Minority Report, Steven Spielberg, 2002 (IMDb)
Gattaca, Andrew Niccol, 1997 (IMDb)
Hackers, Iain Softley, 1995 (IMDb)

Trailers:
Brazil

Fönstret åt gården

De andras liv

Minority Report

Gattaca

Hackers

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:4 − = 3