Nour_large

Nour El-Refai är skådespelare, komiker och programledare. I det här inlägget berättar hon om varför hon älskar BBC-serien Fingersmith (2005) av Aisling Walsh.

Fingersmith, baserad på en roman av Sarah Waters, utspelar sig under den viktorianska tiden och handlar om Sue som är prostituerad och fingersmith (brittisk slang för tjuv). I en avancerad svindel iscensatt tillsammans med hennes kompanjoner flyttar Sue in hos den rika arvtagerskan Maud, men tjuvarnas planer faller snabbt sönder när Sue och Maud blir kära i varandra.

Jag hittade filmen när jag betade mig igenom en lista på de hundra bästa lesbiska filmerna, jag kollar egentligen inte så mycket på film och det är inte så många som fastnar, men den här gjorde verkligen det. Det är kostymdrama, det är lesbisk kärlek och det är invecklad och dramaturgiskt intressant psykologi. En kombination som jag aldrig sett tidigare, jag blev helt frälst av filmen.

Det centrala i filmen är kvinnornas relation och det är kvinnorna som driver handlingen framåt, något man tyvärr alltför sällan ser på film. Det är också intressant med klassperspektivet i filmen, att det är en flata från ”slöddret” och en rik flata som finner varandra. Filmen känns uppfriskande helt enkelt. Och så är det ju det där med att de har korsett, snygga tjejer i korsett som gör det med varandra är oslagbart.

Nour El-Refai

Foto: Ida Halling

 

Filmer som nämns i detta inlägg:

Fingersmith, (TV) 2005 (IMDb)

 

 

Trailer Fingersmith:

 

Klipp från Fingersmith: 

 

Läs mer om Fingersmith: 

Wikipedia

 

Mer om Nour El-Refai:

nourelrefai.se

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:5 + 2 =