Oksana Lutsiv

Våldsamma protester i Ukraina. Oksana Lutsiv har en magisterexamen i internationella relationer och är lärare i svenska språket på Ivan Franko-universitetet i Lviv, Ukraina. När vi bad henne koppla protesterna till film blev resultatet en text om bland annat The Hunger Games.

Protesterna som nu pågår i Ukraina på huvudstadens största torg, Självständighetstorget (eller Majdan Nezalezhnosti), döptes redan tidigt till Euromajdan, och utvecklades från ett proeuropeiskt ungdomsinitiativ till intensiva, omfattande protester. Kravet var regeringens avgång – och efter kravallpolisernas brutala angrepp mot de fredliga demonstranterna, även presidentens.

Al Jazeeras dokumentär Ukraine: State of Chaos (Jill Emery och Jean Michel Carre, 2012 (länk till filmen nedan) slutar där Euromajdan snart är redo att ta vid. ”Ukraine is a state of organized chaos”, påstår filmskaparna. Men är det verkligen så? Filmen berättar om folkets förmåga att redan under kosacktider organisera sig för att hävda sina grundläggande rättigheter. När sovjetdiktaturen höll på att rasa fick ukrainarna en ny chans. Den levande kedjan som knöt samman Lviv i västra Ukraina och Kiev i januari 1990 var på många sätt lik de levande kedjorna mellan Ukraina och EU-gränsen som nyligen anordnades under toppmötet i Vilnius.

De nya kedjorna blev symboliska, och stod för ungdomens ljusa EU-dröm. ”Young Ukrainians are Europeans in their mind” meddelar dokumentären, men när dagens fredliga demonstrationer först upplöstes av poliser i specialstyrkan Berkut var det inte längre bara de unga som protesterade. Även den redan sedan tidigare besvikna generationen av västorienterad befolkning slöt upp för att skydda yttrandefriheten. De kämpar inte främst för att bli en del av Europa, utan för att landet inte ska slukas av Ryssland.

Filmen handlar även om Julia Tymosjenko, Ukrainas tidigare premiärminister, som fängslades av president Viktor Janukovitj – som ansåg henne vara den mest självklara rivalen. Med Tymosjenkos sorti från den politiska scenen förlorade oppositionen sin stjärna, samt förmågan att agera snabbt, bestämt och koordinerat.

Den orangea revolutionen (2004 – 2005) och Euromajdan går knappast att jämföra. Den förra var fredlig och trygg, leddes av skickliga politiska ledare och hade redan från början ett tydligt politiskt mål. Den sistnämnda: ett uppror mot förtryck och bristande aktning för demokratiska principer, med demonstranter som inte längre litar på politiker.

Man skulle kunna likna den med kampen i dystopin The Hunger Games (Gary Ross, 2012), där den fattigare befolkningen är tyranniserad av myndigheterna och polisen. De står i skarp kontrast till de rika som påstår sig ha hand om den allmänna välfärden och freden i landet – samtidigt som de tvingar ungdomar att gå en grym död till mötes för att prisa försoningen och sammanhållningen. På ett liknande sätt ställs östukrainare mot västukrainare, så att uppmärksamheten riktas bort från den svåra ekonomiska situationen och oligarkmakt – och folket inte ska märka att de blivit lurade av sina egna förespråkare. Känslan av att Ukraina är delad i Öst och Väst finns kvar, men inte ens folket i Donbas, därifrån Janukovitj kommer, stödjer honom i samma utsträckning som de gjorde 2004.

Pomarancheve nebo (Oleksandr Kyryenko, 2006), som betyder “De orangea skyarna“, är en kärlekshistoria som utspelar sig 2004. Huvudpersonerna är en rysktalande ung man vars far är myndighetschef i Kiev, och en ukrainsktalande ung kvinna från Lviv, aktivist under den orangea revolutionen. Solidariteten mellan personer som trots sina olika livsåskådningar lyckas glömma motsättningarna och inse att de har en gemensam framtid i Ukraina är huvudidén i filmen, och kan på ett vis kopplas till nuläget där Euromajdan enar människor med olika politiska ståndpunkter.

Oksana Lutsiv

Foto: Lesya Kostyuk

Filmer som nämns i inlägget:
Ukraine: State of Chaos, Jill Emery och Jean Michel Carre, 2012 (Länk till filmen, och mer info nedan.)
The Hunger Games, Gary Ross, 2012 (IMDb)
Pomarancheve nebo, Oleksandr Kyryenko, 2006 (IMDb)

Se hela Ukraine: State of Chaos här:
http://www.aljazeera.com/programmes/witness/2012/11/2012112261029228352.html

Trailer The Hunger Games:

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:× 3 = 12