Samuel_Sjoblom_large

Samuel Sjöblom är verksamhetsledare på mediehuset Fanzingo i Alby. Här reflekterar han över den senaste tidens händelser i svenska förorter med hjälp av filmen Medan vi faller (Mathieu Kassovitz, 1995). 

“…och så snackar de om polisens övervåld. Polisen gör ju bara sitt jobb. Äh, fram med gummikulor och tårgas bara så att det gör ont!”

Jag har precis kommit fram till lekplatsen och där vid gungorna så överhör jag en pappa och en mamma som pratar om de senaste dygnens bränder, kravaller och polisinsatser i Stockholms förorter.

Pappans ord ekar i mig. Mer våld, brutalare och effektivare. Jag vet att jag borde säga något. Visa civilkurage. Men det svåra med civilkurage är att man måste finna sig och hitta orden. Direkt.

Ska jag skälla ut honom? Ska jag bjuda med honom med ut till Alby? Till min arbetsplats på mediehuset Fanzingo och låta honom träffa de som bor i förorten.

Jag säger inget, men på vägen hem kan jag inte släppa händelsen. Under hela dagen mal hans ord i mig.

Jag kanske borde bjudit ut honom till förorten ändå. Problemet är bara att det inte har brunnit en enda bil i Alby den senaste veckan. Tydligen har de unga i Alby ingått en pakt. ”Inga bilar ska brinna i vår förort.”

Så kommer jag på det. La Haine. Den franska filmen med den svenska titeln Medan vi faller av Mathieu Kassovitz. Ingen kan tro att mer våld är lösningen på problemen efter att ha sett den.

Filmen från 1995 utspelar sig i en fransk förort där de unga genom bilbränder, kravaller och stenkastning för krig mot polisen. Den utlösande faktorn är att en ung man har misshandlats i arresten av polisen och hans tillstånd är kritiskt.

I filmen följer vi tre unga män, Hubert, Said och Vinz. Under kravallerna har en polis tappat sitt tjänstevapen. Vinz hittar vapnet och svär att hämnas hans väns liv, genom att skjuta en polis med polisens eget vapen.

Vi får följa med på de unga männens kommande dygn med vapnet. Filmen drivs mot ett slut som är så svart som det kan bli.

Jag läser om filmen att franska myndigheter var tvungna att göra betydande organisationsförändringar på alla polisstationer i Parisområdet efter att Kassovitz chockat en hel nation med sin nattsvarta skildring av polisbrutaliteten och dess fruktansvärda konsekvenser.

Snart fyller filmen 20 år. För oss är den mer aktuell än någonsin.

Nästa gång jag går till parken för att gunga så tar jag med mig en kopia.

Samuel Sjöblom

Foto: Samuel Sjöblom

 

Film som nämns i detta inlägg:

Medan vi faller, 1995 (IMDb)

 

Trailer Medan vi faller:

 

Mer om Samuel Sjöblom:

http://fanzingo.se/

 

Samuel Sjöblom på Twitter:
@samuelsjoblom

 

 

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:4 + = 5