Sara Berg stor

Matprogrammen blir fler och fler på TV. I dag skriver Sara Berg, frilansjournalist med fokus på mat och kultur, om ätande och kroppar på film.

Nyligen var jag på ett popupevent i Köpenhamn, där en dansk kockduo lagade mat inspirerad av kortfilmer. Vi som var där vallades runt mellan olika rum i en gammal kyrka och fick vid varje stopp äta rätter med kreativ koppling till de filmer som samtidigt spelades upp mot de vita stenväggarna.

Några handlade om mat, däribland Feast of the Inhabitants (Larissa Sansour, 2012), som skildrar ett sällskap som möts över en fyllig måltid. De äter och pratar och äter igen, i en ändlös loop. Samtidigt sitter jag vid ett långbord bredvid två danska kvinnor jag inte känner och äter mig mätt på kockarnas tolkning av det som visas i filmen. Friterade bollar av kött, yoghurtsåser, runda bröd och mixade baljväxter. Personerna i filmen blir aldrig mätta, middagen tar aldrig slut. Till sist förvandlas vår egen mat från njutning till obehag, jag projicerar min egen mättnadskänsla på filmkaraktärernas oupphörliga hunger.

När jag var sjutton älskade jag att titta på människor som åt. Det var mitt sätt att tillgodogöra mig den näring jag själv aldrig stoppade i min anorektiska kropp. Men jag minns inga kvinnliga karaktärer med en hälsosam syn på mat från tonårens filmer och teveserier, jag minns bara kroppar i den storlek jag eftersträvade. Kropparna i serier som Ally McBeal (1997-2002), Beverly Hills 90210 (1990-2000), Baywatch (1989-2001) och den hemska modellagentursserien Models Inc. (1994-1995), där en av modellerna fick bulimi och lärde mig allt om laxermedel och fingrarna i halsen.

Romcomsen Pretty Woman (Garry Marshall, 1990) och Working Girl (Mike Nichols, 1988) hade ungefär samma plot – överklassman räddar arbetarklasskvinna med hjälp av kärlek och pengar – och i dem båda blir de kvinnliga huvudrollerna bjudna på dyra middagar. Men, det enda som händer är att Julia Roberts råkar skjuta iväg en snigel rakt i näven på hovmästaren. Ingen äter upp maten.

Därför var det så befriande när Girls (2012-) kom och Lena Dunham lät sin karaktär Hannah ha en otvungen relation till mat och till sin kropp, så långt det nu är möjligt. I gengäld känns det som om hon äter hela tiden, men så gör människor. Vi äter frukost, lunch, middag och några mål däremellan, vi äter skräp och saker som är nyttiga. Chips och grönsaker. Det är skevare med alla vardagslivsberättelser där vi får följa rollfigurerna under flera års tid utan att någonsin se dem äta, men det är normaliserat. Undantaget är italienska maffiafilmer där männen äter pasta dag som natt. Män får lov att äta.

Mitt ätstörda jag ville se ut som Marnie i Girls, tjejen som joggar hetsigt genom New York, blir dumpad av sin kille och oftast mår dåligt. Under min tid med ett ytterst komplicerat förhållande till mat lärde jag mig att registrera vad och hur andra människor åt. Om det var fysiskt omöjligt för mig att äta mindre, var det nödvändigt att personerna i min omgivning åt mer och det var oerhört frustrerande när de inte gjorde det. Marnie äter aldrig, men hon håller i mat. Hon köper frozen yoghurt men smakar den knappt, hon beställer pizza men börjar bråka med sin kk innan hon hunnit äta upp en slice, hon går på middag men är så full av olycklig kärlek att hon spottar ut tuggan hon har i munnen.

Jag önskar innerligt att jag som tonåring hade kunnat identifiera mig med Hannah, och jag hoppas att tonåringar gör det idag. Hon är en livsnödvändig motvikt till föreställningen om att kvinnor inte äter, reproducerad i film efter film där det är vanligare att folk har sex eller dödar varandra än avslutar en måltid. Jag längtar efter filmer där mat skildras som den naturliga del av vardagen den faktiskt än, inte bara för att avdramatisera ätandet, utan också för att maten är bland de bästa samtidsdokument och kulturmarkörer vi har.

Sara Berg

Foto: Miriam Preis

Filmer/serier som nämns i inlägget:
Feast of the Inhabitants, Larissa Sansour, 2012
Ally McBeal (TV), 1997-2002 (IMDb)
Beverly Hills 90210 (TV), 1990-2000 (IMDb)
Baywatch (TV), 1989-2001 (IMDb)
Models Inc (TV), 1994-1995 (IMDb)
Pretty Woman, Garry Marshall, 1990 (IMDb)
Working Girl, Mike Nichols, 1988 (IMDb)
Girls (TV), 2012- (IMDb)

Trailrar:

Ally McBeal

Baywatch

Pretty Woman

Working Girl

Girls

Sara Berg på Twitter:
@saraberg

Läs våra andra texter om mat:
Håkan Jönsson

1 Comment

  1. Eva Berg
    March 28, 2014

    Starkt och modigt och så viktigt det du förmedlar Sara

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.

You must be logged in to post a comment.