SarahClyneSundberg

Sarah Clyne Sundberg är bland annat New York-korrespondent för Helsingborgs Dagblad, och med anledning av Barack Obamas Sverige-besök skriver hon om ett USA byggt på visioner och drömmar om frihet – och om hur just drömmen om frihet straffar sig hårt i filmen Easy Rider (Dennis Hopper, 1969). 

USA är drömmarnas land, både de vackra och de skräckinjagande. Ett enormt, ofta bristfälligt, experiment i massdemokrati, som vid sin tillkomst endast inbegrep vita män med egendom. Byggt på lika delar invandring, utopiska drömmar, kolonialism och slaveri. Frihet och vad det egentligen innebär att vara amerikan är begrepp som landet har varit besatt av sedan revolutionen.

Barack Obama, USA:s 44:e president, besöker Sverige och står, i skrivande stund, inför ytterligare en möjlig militär aktion i Mellanöstern. Son till en kenyansk gäststudent och en vit kvinna från Kansas, uppvuxen på Hawaii och i Indonesien. Politiskt engagerad idealist på studenttiden i New York, en gräsrökande ung man i afro och jeans. Karriärpolitiker i partimaskinernas Chicago. Född ur 1960-talets löften om en ny början. Han som skulle ge amerikanerna hopp igen. En president som alla andra.

USA är byggt på visioner och drömmar om frihet samtidigt som bägge ofta straffas hårt. Få filmer fångar den spänningen bättre än Easy Rider (1969), filmad under första hälften av 1968, strax efter Têt-offensiven i Vietnam, strax före morden på Robert F. Kennedy och Martin Luther King.

Peter Fonda och Dennis Hopper kör motorcykel från Los Angeles till New Orleans med drogpengar i den stars and stripes-bemålade bensintanken. Fonda, ”Captain America”, i likaledes flaggprydd hjälm och Dennis Hoppers figur i kläder lånade från cowboys, indianer och den amerikanska armén. En klassisk amerikansk resa genom landet, mot friheten. (Även om de gör den åt ”fel” håll – de åker österut.)

I ett häkte i södern träffar de George Hanson (Jack Nicholson), en alkoholiserad medborgarrättsadvokat. Han lovar att han kan fixa ut dem, ”bara ni inte har dödat någon. I alla fall inte någon vit person.” Iklädd sin fotbollshjälm slår han följe med dem, en trio amerikanska ikoner på farlig resa genom det andra USA, där de krockar med den konservativa, lantliga visionen av vad det innebär att vara fri och amerikansk.

Runt lägerelden, efter ett obehagligt möte med lokalbefolkningen på en diner, funderar advokaten Hanson, ”De är inte rädda för er, de är rädda för vad de anser er representera: Frihet. Att tala om frihet och att vara fri är två olika saker.” Sedan, ”Det är svårt att vara fri när man köps och säljs på marknaden.”

Sarah Clyne Sundberg

Foto: Daniel Albanese

Filmer som nämns i detta inlägg:
Easy Rider, 1969 (IMDb)

Trailer Easy Rider:

Läs mer av Sarah Clyne Sundberg:
www.sarahclynesundberg.com

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:− 1 = 2