Tina_Ehn_Large

Tina Ehn är riksdagsledamot för Miljöpartiet sedan 2006, och partiets kulturpolitiska talesperson. Med anledning av riksmötets öppnande i går bad vi henne skriva på temat “Maktens korridorer”. Resultatet blev en blandning av hippiemusikal, kärnkraftsolycka och Tage Danielsson. 

Några av mina starkaste filmminnen är av filmer med äventyr och strapatser i naturen, djur och människor som får kämpa för livet – och unga människors protester mot rådande normer, och rådande politik, som i den fantastiska musikalen Hair (Milos Forman, 1979). Jag har ofta saknat sådana filmer om starka kvinnor, men en kämpe är Jane Fonda i Kinasyndromet (James Bridges, 1979). Rollen hon spelade innehöll både mod och styrka, och filmen kom dessutom att ha premiär alldeles före olyckan i kärnkraftsverket Three Mile Island. Året efter genomfördes en historisk kärnkraftsomröstning i Sverige. Ingen annan fråga har haft så stor betydelse för mitt politiska engagemang som just motståndet mot kärnkraft.

Någon som också betytt mycket, och som ofta hade ett och annat budskap att förmedla, var Tage Danielsson. Vi är många som uppskattat och citerat hans texter om det som pågår runt omkring oss och i maktens korridorer. Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton (Per Åhlin, 1975), som han skrev manus till, visas varje år den 24:e december och är full av värme, rättvisa, mod och humor – även när ämnet är allvarligt och mycket politiskt.

I den politiska vardagen inhämtar man kunskap och fakta om väldigt många olika sakpolitiska frågor. Det är förstås viktigt att både ha rätt fakta och rätt känsla i det man gör. Man kan känna sig full av övertygelse, men man kan också vara full av tvivel. Då kan man luta sig mot Tage Danielssons ord ”utan tvivel är man inte klok”.

Tina Ehn

Foto: Sveriges riksdag

Filmer som nämns i detta inlägg:
Hair, Milos Forman, 1979 (IMDb)
Kinasyndromet, James Bridges, 1979 (IMDb)
Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton, Per Åhlin, 1975 (IMDb)

Trailer Hair:

 Trailer Kinasyndromet: 

 

Tina Ehn på Twitter:
@TinaEhn

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:× 1 = 6