Tomas_Tobe_largeTomas Tobé är ordförande i riksdagens utbildningsutskott och skolpolitisk talesperson för Moderaterna. Tidigare har han bland annat varit ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Med anledning av skolstarten tipsar han om två filmer med skolan i centrum.

Det finns ett flertal filmer som belyser skolans vardag ur olika vinklar på ett bra sätt, men jag tenderar att uppskatta de filmer som lyfter fram betydelsen av skickliga och inspirerande lärare. Den mest välkända filmen i ”genren” är naturligtvis Döda poeters sällskap (Peter Weir, 1989) som givetvis gjorde ett djupt intryck på mig när jag såg den någon gång i början av 90-talet.

En annan film som på ett ännu bättre sätt skildrar skolan ur en lärares perspektiv är Mr Holland’s Opus (Stephen Herek, 1995). Skådespelaren och huvudrollsinnehavaren Richard Dreyfuss gör en fantastisk insats när han gestaltar den misslyckade kompositören, men framstående musikläraren Glenn Holland. Filmen understryker genomgående betydelsen av att skickliga pedagoger (i regel) har en stark passion för sitt ämne, som smittar av sig på eleverna. Filmen ger också en spännande samtidshistorisk tillbakablick från 1965 och 30 år framåt. Vi får följa en individ som först i slutet av karriären inser hur stort inflytande han har haft på sin omgivning och i synnerhet eleverna. Slutscenen är så där härligt sentimental och storslagen som bara amerikansk film tillåter sig att vara.

Tomas Tobé

Foto: Sveriges Riksdag

Filmer som nämns i detta inlägg:
Döda poeters sällskap, 1989 (IMDb)
Mr Holland’s Opus, 1995  (IMDb)

Trailer Döda poeters sällskap

Trailer Mr Holland´s Opus

Tomas Tobé på Twitter:
@tomastobe

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:8 − 7 =