Ulf_Adehlson_large

Ulf Adelsohn är en av fem politiker som deltog i programpunkten ”Politiker väljer film!” på Filminstitutets dag under Almedalsveckan 2013. Uppgiften var att, som en del av Filminstitutets 50-årsjubileum, välja en film som speglar tidsandan under ett av Svenska Filminstitutets första fem årtionden. Ulf Adelsohn har valt en film från 1980-talet. Under åren 1981-1986 var Ulf Adelsohn partiledare för Moderaterna. Idag är han pensionär.

När jag blev ombedd att välja en film från 1980-talet föll valet på Sällskapsresan II – Snowroller (Lasse Åberg, 1985). Jag tänkte att övriga politiker säkert skulle välja tunga och allvarliga filmer, men jag tycker att man måste få ha lite roligt också! Samtidigt är filmen en sublim drift med det mesta som hände under 80-talet och det finns helt klart en hel del samhällskritik i filmen som speglar den här tiden. Ett exempel är att underdogen (Stig-Helmer, spelad av Lasse Åberg) vinner Lottas (Cecilia Walton) hjärta framför den stöddiga och ytlige skidläraren. Det finns en kritik i filmen mot det superytliga och glättiga som präglade 80-talet.

Vidare är det en film med stor igenkänningsfaktor för många svenskar. Jag minns själv att det under 80-talet var en självklarhet att alla skulle åka skidor – vilket förstås speglade det ökade välstånd vi hade i Sverige då, jämfört med tidigare – oavsett om man hade känsla för det eller inte. Även min familj skulle tvinga sig ut i backen. Min fru Lena slingrade sig ner för backarna som en orm medan jag själv hade SJ:s spårbredd mellan fötterna när jag tog mig ner.

Det som drev mig politiskt under den här tiden var att jag ville se förändring. Jag vände mig mot att allt var socialdemokratiskt, från Unga örnar till Fonus. Allt hade sett likadant ut i 44 år. Jag ville inte leva i ett samhälle där allt var offentliga monopol längre. Jag kände att det var absolut nödvändigt att göra något åt hegemonin.

Texten är skriven utifrån Ulf Adelsohns medverkan i seminariet “Politiker väljer film!” i Almedalen.

Foto: Mattz Birath

Filmer som nämns i detta inlägg:
Sällskapsresan II – Snowroller, 1985 (Svensk Filmdatabas)

Se klipp från Sällskapsresan II- Snowroller:

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.



Namn*:


E-post*:


Hemsida:







8 − = 1