Ulf Petterson_large

Ulf Petersson är den drivande kraften bakom den turnerande HBT-utställningen Article One, som invigdes i samband med Stockholm Pride sommaren 2008 och online-utställningen The Unstraight museum. För honom hade Brideshead Revisited (tv-serie, 1981) stor betydelse för hans komma-ut-process.

Året är 1992 och en 14-årig deprimerad bög sitter trollbunden framför en tv i Karlshamn. Vi talar om Brideshead Revisited och då inte den urtråkiga filmen från 2008 utan den briljanta miniserien från -81 där Jeremy Irons och Anthony Andrews bevisar att skådespeleri var bättre förr.

Ja ja, jag vet att det handlar om brittisk överklass, religion, familj och världskrig men låt mig nu avslöja det som varje respektabel fjolla (ledsen flator, ni har L-word) vet: Det handlar om bögar.

Bögar och längtan efter ett ärligt liv, känslan av hopplöshet inför den förväntat kärlekslösa framtiden och den brutala destruktivitet som följer därefter.

Förlorade chanser. Ett liv som försvann. Död.

Vill du veta hur livet känns före en komma-ut process, sätt dig i fosterställning en vinterkväll men några flaskor Châteauneuf-du-pape (Henkel Trocken om du är under 20), titta på avsnitten och identifiera dig, hulkande, med Charles Ryder (homeless, childless, middle-aged and loveless).

Och framför allt; tyck synd om dig själv. Det hör till.

För mig är det fortfarande magiskt att en serie fylld av vita linnekostymer (tailored in London. Better cut and longer credit), vaktelägg (they always lay early for mommy) och palats i Venedig (daddys house of sin) kan fånga en 14- årings känslor på samma sätt som vilket argt rockband som helst.

Men tiden går och man blir äldre.

Och Brideshead blir en påminnelse, för alla som tagit sig igenom livets bekymmer och kommit ut på andra sidan, om att livet blir bättre och ibland till och med fantastiskt.

Så jag sätter mig framför plattskärmen med min kille, blandar fyra “Brandy Alexandre” och säger som Antony Blanche:

“One, too, zteee, foua! Down ze little red lane they go!”

Happy Pride!

Ulf Petersson

Foto: Robin Olsson

Filmer som nämns i detta inlägg:
Brideshead Revisited, (TV) 1981 (IMDb)

Se klipp från Brideshead Revisited

Läs mer
The Unstraight Museum

Kommentera

Din kommentar kommer att visas här då den blivit godkänd av sidans administratör.Namn*:


E-post*:


Hemsida:4 + 9 =